Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Lördag 20 maj 2017

Hem till skogsägaren - och en tur till artrika Färnebofjärden

Publicerat onsdag 17 maj 2017 kl 16.30
Nedre Dalälven, Gysinge.
1 av 7
Nedre Dalälven, Gysinge. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Skog
2 av 7
Skog Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Anna Hagelin, länsstyrelsen Gävleborg.
3 av 7
Anna Hagelin, länsstyrelsen Gävleborg. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Anders Bruks
4 av 7
Anders Bruks funderar över vad man kan göra med en stenlagd kanal i Nedre Dalälven. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Utsikt från utsiktstornet i Skekarsbo. Man ser över Nedre Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark.
5 av 7
Utsikt från utsiktstornet i Skekarsbo. Man ser över Nedre Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Dick Fransson, fågelskådare, och Dagmar Jonsson, nationalparksförvaltare, i Färnebofjärdens nationalpark - ett av Sveriges artrikaste områden..
6 av 7
Dick Fransson, fågelskådare, och Dagmar Jonsson, nationalparksförvaltare, i Färnebofjärdens nationalpark - ett av Sveriges artrikaste områden.. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Zinat Pirzadeh i Naturmorgons studio.
7 av 7
Zinat Pirzadeh, författare och ståuppkomiker, kråkvinklar för Naturmorgon. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio

Vi sänder från en skog i Jämtland. Det är i de här nordvästra skogarna som Skogsstyrelsen tidigare i vår pausade letandet efter nya nyckelbiotoper. Det beslutet blev startskottet för en livlig skogsdebatt.

Men hur ser en privat skogsägare på naturvård i skogen och vilket ansvar som följer med att äga skog? Vår reporter Jenny Berntson Djurvall sänder från en av Pelle Salins nyckelbiotoper i norra Jämtland.

Och genom statligt ägda skogsbolaget Sveaskog är vi alla skogsägare. Sveaskog äger en hel del skog i nordväst. Här har skogarna höga naturvärden eftersom de till stor del inte varit kalhuggna. Kan man då inte ta chansen att använda skogsbruksmetoder som lämnar mer av skogen kvar, så kallat kontinuitetsskogsbruk? Vi intervjuar Olof Johansson, skogs- och miljöchef på Sveaskog.

Vi besöker också ett av Sveriges artrikaste områden – Färnebofjärdens nationalpark. Här blickar man tillbaka i tiden för att få kläm på hur nationalparken ska skötas framöver. Och så följer vi med när den vandrande fisken ska få nya lekplatser.

Zinat Pirzadeh hyllar grodorna men låter bli att pussa dem i veckans kråkvinkel.

Vi uppmärksammar också Biologiska mångfaldens dag som infaller på måndag 22 maj. Det blir bioblitzar och artbingo över hela Sverige.

Och i veckans fågelsånglektion lär vi oss att det finns en hel del som förenar roboten R2-D2 och en hämpling.

Programledare är Mats Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".