Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Lördagen 20 maj 2017

Sveaskogs syn på de nordvästra skogarna

Publicerat lördag 20 maj 2017 kl 07.00
Sveaskog: "Är möjligt med kontinuitetsskogsbruk i nordvästra landet"
(5:48 min)
Olof Johansson, chef för skogsskötsel och miljö på Sveaskog
Någon form av kontinuitetsskogsbruk kan bli ett komplement till avsättningen av nyckelbiotoper i de nordvästra skogarna, menar Olof Johansson som är chef för skogsskötsel och miljö på Sveaskog. Foto: Foto: Mats Samuelsson

Sveaskog kommer inte att utnyttja nyckelbiotopspausen i nordväst för att hugga skogar som de annars inte skulle kunna hugga, det garanterar bolagets skogspolitiske talesman Olof Johansson.

Vad ska hända med de nordvästra skogarna i Sverige? Det har debatterats mycket de senaste veckorna. I området (som lite grovt kan sägas ligga mellan de fjällnära skogarna i väster och E45:an i öster från Värmland i söder till Lappland i norr) finns ännu många skogar kvar som höga biologiska värden. Det har bedrivits skogsbruk där, men på många håll har man aldrig kalhuggit skogarna. 

Statliga Sveaskog äger mycket skog här. Olof Johansson, chef för skogsskötsel och miljö på bolaget, är inte främmande för ett skogsbruk i dessa skogar som lämnar kvar mer av den tidigare skogsgenerationen, någon form av kontinuitetsskogsbruk alltså. Och han garanterar att bolaget inte kommer att avverka nyckelbiotopsmässiga områden i den inventeringspaus som pågår.

- Däremot kan jag inte garantera att vi alltid kommer att vara helt sams med alla intressenter när det gäller detaljer och olika områden. Det ligger litegrann i sakens natur; avgränsningarna är inte knivskarpa och man kan göra olika bedömningar, säger Olof Johansson.

Reporter: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".