Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Gunillas rönnbärsparfait

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 13.30

Vår trogna lyssnare Gunilla Öhrn i Alingsås tipsade i lördags om hur man gör en god parfait på rönnbär - med anledning av förra veckans tävlingsfråga. På allmän begäran följer här receptet:

Koka upp 3 dl rensade frostnupna rönnbär med 0,5 dl vatten tills de mjuknar (bären kan frostnypas i frysen!). Passera genom en sil. Spara moset och lägg undan ca en matsked av skalresterna. Vispa upp 1, 5 dl socker med 3 äggulor, låt sjuda i vattenbad under fortsatt vispning. Tillsätt 0,75 dl konjak eller xante (fransk päronkonjak) när det börjat tjockna. Fortsätt vispa tills allt är pösigt. Låt svalna. Vispa 4 dl vispgrädde och vänd försiktigt ned i smeten tillsammans med rönnbärsmoset och de sparade skalresterna. Frys minst 8 timmar, rör om då och då. Stjälp upp och strö över mandelspån. Servera med rönnbärsklasar som dekoration.

Jättegott!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".