Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fall om mobilmast på hus kan bli pilotfall

Publicerat tisdag 31 oktober 2006 kl 16.56

För första gången ska hyresnämnden ta ställning till om hyresgäster har rätt att säga nej till mobilmaster. Frågan togs upp av hyresnämnden i Stockholm på tisdagen efter att boende i kvarteret Dubbelbössan i Hjorthagen i Stockholm protesterat mot att hyresvärden satt upp två mobilmaster på deras tak.

– Folk är ju oroliga, man kanske får cancer, man kanske har sömnproblem och allmän ångest och lite av varje. Sen är det ju ingen som vet hur sådan här strålning varar i långa loppet, säger Inge Oskarsson boende i huset.

Har samlat in namnunderskrifter
De boende i i kvarteret har samlat in 150 namnunderskrifter. Men Inge Oskarsson känner sig besviken, enligt honom har hyrsevärden Stockholmshem inte lyssnat på hyresgästerna inför beslutet att sätta upp mobilmaster på deras tak.

– Man tycker väl att de borde använda den principen att de skulle fråga hyresgästerna först, så att vi får vara med och bestämma.

Hyresvärden hänvisar till att man följer de riktvärden för mobilmaststrålning som Statens Strålskyddsisntitut och EU har satt upp, men hyresgästerna tycker att de gränsvärden är för lågt satta och för osäkra på lång sikt.

Kan bli pilotfall
På tisdagen prövades ärendet i Hyresnämnden dit hyresgästerna vänt sig. Man hänvisade till en paragraf i hyreslagen som säger att man ska ha minst hälften av de boende med sig på en förändring som avsevärt förändrar boendeförhållandena.

Beslutet kommer inte förrän tidigast om en och en halv vecka. Skulle nämnden ge de boende rätt,  kan det här bli ett pilotfall som får konsekvenser för mobilnätsutbyggandet i framtiden.

– Det kan bli ett avgörande av principiellt intresse om de skulle få framgång med sin ansökan, säger Hyresrådman Stefan Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".