Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatföreningar hot mot Stockholm

Publicerat onsdag 1 november 2006 kl 17.03

Klimatförändringarna kan leda till översvämningar i Stockholm, med stora kostnader som följd. Det är en av slutsatserna i det delbetänkande om översvämningshotet som den svenska Klimat- och sårbarhetsutredningen nu presenterar.

Bengt Holgersson som håller i utredningen menar att översvämningshotet inte är lika stort runt Mälaren som kring Vänern, men att Stockholm är sårbart.

– Till exempel om vi får översvämning så att vattnet rinner ner i tunnelbana, vilket det var tio centimeter från att det gjorde år 2000 i gamla stan, säger Bengt Holgersson.

Bengt Holgersson påpekar också att det under Stockholm finns ett system med mycket försörjningstunnlar, el, tele, vatten, avlopp och fjärrvärme. Enligt Holgersson är tunnlarna förmodligen till viss del förbundna med varandra och kommer det in vatten i hela det här system finns det risk att stora delar av den infrastrukturen som vi är beroende av kan slås ut menar han.

– Det är kanske inte de ytor som svämmas över som i Stockholmsperspektiv är det allvarligaste utan vad en översvämmning kan ställa till med inom befintlig infrastruktursystem, säger Bengt Holgersson.

Klimat och sårbarhetsutredningens delrapport om översvämningshotet ger en bild av hur Sverige kan drabbas av klimatförändringarna. Mycket tyder på att översvämningar som idag inträffar en gång på hundra år, i en nära framtid kan inträffa en gång på tjugo år.

Även om klimatmodellerna spår att Västsverige kommer att drabbas hårdare med ökad nederbörd, så är Stockholm ändå sårbart. Mälaren måste kunna tappas på mer vatten, antingen vid Slussen eller i Södertälje, enligt rapporten.

Greenpeace menar att rapporten ger en trovärdig bild av översvämningshotet. Men organisationens klimat- och energiansvarige, Martina Krüger, vill ändå betona att rapporten behandlar olika scenarier och att framtiden går att påverka.

– Det värsta kan vi undvika om vi minskar våra utsläpp av växthusgaser. Tillsammans har alla vi nio miljoner svenskar ganska stort inflytande, Martina Krüger, klimat- och energiansvarige för Greenpeace.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".