Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Framgångsrik vård av apatiska barn

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 17.04

Vården av barn med uppgivenhetssymptom, det som kommit att kallas apatiska barn, i Stockholm visar mycket goda resultat. 31 av 40 barn med svåra symtom har tillfrisknat helt. En orsak kan vara att barnens familjer i de flesta fall fått permanent upphållstillstånd, en annan att barnen fått kvalificerad psykiatrisk vård, enligt Barn- och Ungdomspsykiatrin i Stockholms län.

Enligt Lotta Wiberg, chef för flyktingenheten på BUP i Stockholms län slår kartläggningen hål på en vitt spridd myt.

– Den här rapporten och kartläggningen har inte hittat något som helst belägg för att det skulle finnas någon form av förgiftning eller manipulation i den mening som mytbildningen handlar om. Vi har gjort toxikologiska prover på en del av de här barnen, vi har inte funnit något som tyder på att det skulle vara förgiftning, så där känner vi oss väldigt trygga.

Omfattande vård
Kartläggningen omfattar totalt 80 barn i Stockholms län som vårdats mellan våren 2005 fram till i september i år.

Av dessa var 40 så svårt apatiska, att de fått omfattande kvalificerad vård av hela vårdkedjan, som det heter. Allt ifrån psykiatrisk vård, vård på sjukhus, sjukvård i hemmet till psykiatrisk vård av barnens föräldrar.

Inget heltäckande svar
Varför barnen drabbats av apati, eller uppgivenhetssymptom, ges inget heltäckande svar på. Gemensamt är svåra traumatiska upplevelser och otrygghet, men enligt rapporten alltså ingen bluff eller förgiftning - som det antytts från flera håll.

31 av de 40 barnen har idag tillfrisknat - några få nya fall har visserligen tillkommit, men på det hela taget är det fråga om häpnadsväckande bra resultat, menar Lotta Wiberg, chef för flyktingenheten vid Barn och Ungdomspsykiatrin, BUP, i Stockholms län.

– Det är klart att det är ett bra resultat, men det hade varit ännu bättre om det varit alla fyrtio, säger Lotta Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".