Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hundratals jobb bort i Stockholms stad

Publicerat fredag 12 januari 2007 kl 08.05

I Stockholm försvinner mellan 500 och 700 jobb i den kommunala förvaltningen i år när det nya borgerliga styret skär ner på administrationen. De flesta som förlorar sina jobb är administratörer som till exempel chefer, handläggare och assistenter. Neddragningen kan leda till sämre service menar facket.

– Jag är rätt förskräckt över siffrorna jag har fått se eftersom jag inte haft kännedom om den här omfattningen, säger Eva Pauli Arkemo, avdelningsordförande för SKTF i Stockholm stad.

Vilka konsekvenser får de här nedskärningarna som du ser det?

– Först och främst ökar arbetsbördan för de som blir kvar och sen tror jag också att servicen till medborgarna försämras om det är så pass många personer som försvinner.

Siffran 500 har nämnts, nu låter kanske inte det så mycket om man ser till Stockholms stad totala antal anställda som är knapp 50 000, hur allvarlig är en sådan här nedskärning?

– För SKTF, Stockholms stad som har 5000 medlemmar, där vi har de flesta inom administration och chefer är det en jättestor siffra.

Det är framförallt tjänstemän i de förvaltningar och nämnder som slås samman som riskerar att bli övertaliga. Den borgerliga majoriteten minskar antalet stadsdelsnämnder från 18 till 14 - samtidigt centraliseras till exempel skolverksamheten vilket även gör att administrationen minskar.

I det paket som staden arbetar med för att minska personalen finns både avtalspension och hjälp till nytt jobb.

Enligt Kristna Axén Olin, moderat finansborgarråd sker det nu en omfördelning mellan olika yrkesgrupper.

– Det vi har lovat före valet och det vi nu helt enkelt gör är att vi minskar på antalet administratörer och chefer för att istället kunna ha fler lärare och mer personal i förskolan och äldreomsorgen, säger Kristna Axén Olin.

Om det skulle bli sämre service till allmänheten, finns det någon möjlighet att ompröva det här beslutet då?

– Absolut och det finns det alltid, vi måste alltid vara beredda att både erkänna fel och rätta till dem eller att ändra organisationen vart efter organisationen ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".