Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De anmälda våldsbrotten ökade i fjol

Publicerat onsdag 17 januari 2007 kl 12.57
Färre bilbrott 2006.

De polisanmälda våldsbrotten ökade förra året, medan bilbrott och bostadsinbrott minskade. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. I Stockholms län märks också en tydlig minskning av antalet anmälda rån, framför allt mot banker, postkontor och butiker.

Rån mot banker, postkontor och inte minst värdetransporter får ofta stor uppmärksamhet, men enligt statistiken minskade de under 2006, jämfört med 2005. När det gäller bank- och postrån är minskningen kraftig, cirka 50 procent. Då ska man i och för sig ha klart för sig att det handlar om ganska små tal - men också när det gäller personrån, som är betydligt vanligare, märks en tydlig minskning.

Våldsbrotten ökar
Däremot märks alltså en ökning av våldsbrotten, allt fler anmäler att de blivit misshandlade. I Stockholms län anmälde drygt 20 000 personer under förra året att de blivit misshandlade, en ökning med 6 procent.

Ökningen märks bland såväl män som kvinnor och bland unga under 15 år. Att våldsbrotten ökar tror Brå delvis beror på att fler väljer att anmäla det våld de utsätts för.

Missvisande våldtäktsstatistik
Speciellt för Stockholms län är att siffrorna för anmälda våldtäkter visar en minskning med sex procent. Men enligt Lotta Nilsson, utredare på Brå, beror det på ett exceptionellt fall 2005, då en kvinna vid ett och samma tillfälle anmälde en man för 300 våldtäkter, något som drog upp siffrorna för just det året.

Om man bortser från den anmälan speglar utvecklingen i Stockholms län den som skett i resten av landet och som innebär att de anmälda våldtäkterna ökar med tolv procent - en ökning som till stor del förklaras av en lagändring som trädde i kraft under 2005.

Totalt anmäldes nästan 1200 våldtäkter i länet förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".