Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jobbcoacher ska minska socialbidrag

Publicerat tisdag 29 maj 2007 kl 15.39

För att minska socialbidragsberoendet och få fler bidragstagare tillbaka i arbete vill Stockholms stad i ett nytt projekt ta hjälp av bland annat bemanningsföretag och så kallad jobbcoaching.

– På oss själva ställer vi kravet att leverera riktigt kvalificerad hjälp att komma tillbaka i arbete, och som motprestation kräver vi att man verkligen anstränger sig, säger Ulf Kristersson, moderat socialborgarråd i Stockholms stad.  

Vad händer med dem som inte klarar de här kraven?

– Vi kommer inte att ställa några krav som man inte klarar av. Vi kommer att ha en väldig individanpassning. Vi har stor respekt för att det finns människor här som har sociala problem som gör att de inte kan gå till ett heltidsarbete på en gång. Däremot kommer vi att kräva att man inte kan slå sig till ro med armarna i kors. Den som inte hjälper till över huvud taget kommer vi att vara ganska strama emot och minska socialbidraget, säger Ulf Kristersson.

Bemanningsföretag
På de fem jobbtorgen ska det finnas möjlighet att få stöd från bemanningsföretag - personlig jobbcoach eller exempelvis hjälp med utbildningsalternativ. Tanken med att samla kunskapen på ett ställe är underlätta insatserna.

En riktad satsning för att få fler i arbete görs på de som läser svenska för invandrare.

– Vi kan konstatera att det är alldeles för få i dagsläget. Det pendlar mellan 20 procent och 40 procent som får ett arbete efter två års studier, och det är naturligtvis alldeles för lite. Anledningen till att man läser svenska är att man ska få ett jobb när man är klar med sin utbildning, säger Kristina Alvendal, moderat integrationsborgarråd.

40 000 med socialbidrag
I Stockholm finns under ett år runt 40 000 personer som någon gång får socialbidrag. En stor grupp får socialbidrag för att de saknar arbete.

– Min ambition är att bland de 13-15 000 socialbidragstagare som inte har några andra problem än att de saknar arbete, så ska väldigt många få hjälp att komma tillbaka nu, säger Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".