Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet om vattenrening vid vägbygge

Publicerat måndag 24 september 2007 kl 07.09

Vägverket och Stockholms stad är oense om hur regnvattnet från den nya planerade E18 längs Järvafältet mellan Hjulsta och Kista ska renas. Staden menar att området är extra känsligt och Igebäcken med sitt bestånd av fisken Grönlingen behöver bättre skydd än vad Vägverket vill acceptera.

– Vi har ställt längre krav på en längre gående rening av trafikdagvattnet än vad Vägverket själva har åtagit sig, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Anna Mróz.

Varför vill ni ha en bättre rening?

– Vi befarar att kraftig nederbörd efter en längre torrperiod ska föra med sig föroreningar till Igelbäcken som kommer skada arterna i bäcken.

Hur allvarligt är det här?

– I och med att föroreningshalten kan vara väldigt koncentrerad i vattnet efter ett längre uppehåll så kan det påverka arterna negativt, säger Anna Mróz.

Vägen ska gå längs Järvafältet mellan Hjulsta och Kista och Igebäcken med sitt bestånd av fisken Grönlingen behöver skyddas från de föroreningar som kan komma från trafiken.

Det är framförallt vid kraftiga regn efter en torrperiod som halterna kan bli så höga att fisken kan skadas menar Miljöförvaltningen och kräver en mer omfattande rening än vad Vägverket vill acceptera.

Ärendet ligger för närvarande hos länstyrelsen dit Vägverket har överklagat.

– Det som vi har kommit fram till, våra experter, det är att vi uppnår en tillräcklig renhetsgrad med de här stora dammarna. Det renas i dammarna, vi har katastrofskydd med oljeavskiljning som vi har installerat ifall olycka skulle inträffa med farligt gods, säger Eva Nordberg, Vägverkets projektledare.

Om Stockholms stad skulle få rätt i länstyrelsen, hur mycket dyrare blir det för Vägverket?

– Vi har gjort en uppskattning på runt 300 000 kronor, men det påverkar andra vägprojekt framåt i tiden för oss, säger Eva Nordberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".