Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Profilklass i matematik på Norra real

Publicerat fredag 26 oktober 2007 kl 16.29

Gymnasielever med stort intresse för matematik ska från och med nästa höst kunna gå i en särskild matematikklass. Utbildningsnämnden i Stockholms stad har beslutat att en profilklass ska starta på Norra Reals gymnasium.

– Jag tycker att det vore väldigt roligt att en sådan klass. De här eleverna kräver ofta mer av sin mattelärare, eftersom de vill nå längre, säger Agneta Avarsjö, matematiklärare på Norra Real.

Matteklassen är till för elever som vill klara av gymnasiematematiken relativt fort för att sedan kunna läsa universitetskurser i matematik.

För att ansöka till klassen skulle eleverna behöva göra ett särskilt antagningsprov. I dag är sådana prov inte tillåtna för teoretiska program, men staden ska söka dispens hos regeringen.

Om de inte får använda sig av antagningsprov kommer de att använda ett diagnostiskt prov så att eleverna själva kan bedöma vad som krävs för att följa med i undervisningen i matteklassen.

Lotta Edholm, folkpartistiskt skolborgarråd i Stockholm, tycker att vi i Sverige är dåliga på att tillvarata begåvningar i skolan och hoppas genom den här satsningen att det blir lite bättre.

Hon ser det som en start och hoppas att profilklasser kan finnas även inom andra ämnen som till exempel språk.

Eventuellt skulle alla profilklasser kunna samlas på Norra Real, men det är inte bestämt än och de beror på intresset från andra skolor, säger Lotta Edholm.

Det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Robert Mogert säger till Radio Stockholm att han tidigare vart kritisk till förslaget men som de ser ut nu tycker han inte att de verkar så värst dramatiskt.

Något han däremot är mer tveksam till är de eventuella antagningsproven.

Jenny Lundeberg går i årskurs ett på det naturvetenskapliga programmet på Norra Real. Hon tycker att matte är roligt, men vet inte om hon hade sökt till en matteklass om en sådan funnits.

– Jag är rädd att andra ämnen skulle falla bort, som jag också skulle vilja ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".