Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

100 miljarder till länets vägar och spår

Publicerat torsdag 1 november 2007 kl 07.54

De närmsta 20 åren planeras vägar och spår i länet för över 100 miljarder. Det här är projekt som många politiker rankar högt för att stockholmsregionen ska kunna växa.

Erik Langby är moderat ordförande i kommunförbundet i Stockholms län:
- Vi måste investera i väldigt mycket nytt för att regionen ska fungera och människor ska kunna ta sig till jobbet. Om vi inte gör det så får vi en region som blir mer och mer delad, i syd och nord.

Högst upp på listan ligger de två dyraste projekten, pendeltågstunneln Citybanan för 16 miljarder och den västliga förbifarten för biltrafiken för 25 miljarder.

Sedan finns ett antal vägar och spår för att knyta ihop länet, dit hör bland annat dubbelspår på Roslagsbanan och tvärspårvägens förlängning till Nacka och Solna. Samma position bland vägarna har E18 Hjulsta-Kista och Södertörnsleden. Totalt är det ett 50-tal större och mindre projekt som tillsammans kostar runt 113 miljarder kronor.

En stor del av kostnaderna är statligt åtagande, men idag är finansieringen till flera byggen oklar. Men regeringes utredare Carl Cederskiöld ser flera varianter:
- Det är ju en kombination av statliga medel, trängselavgifter och såkallade OPS lösningar (ett sätt att finansiera byggen där privata företag bekostar vägar och spår som sedan hyrs av staten).  jag tycker att det finns en växande vilja från alla håll att göra något åt trafiken som håller på att få en infarkt.

Notan ska till sist betalas - och för att få fram mer pengar kan Carl Cederskiöld i framtiden tänka sig avgifter på Essingeleden:
- Vi har tittat på en modell av finansieringen av Förbifart Stockholm, det är att tar huvudelen av trängselpengarna och lägger avgifter på essingeleden den dag Förbifarten öppnar för trafik. 

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".