Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktivitetshus för dövblinda hotas

Publicerat måndag 5 november 2007 kl 15.49

Aktivitetshuset för dövblinda vid Odenplan i Stockholm riskerar att läggas ner. Verksamheten som blev permanent i år saknar resurser för att kunna drivas vidare i samma form som i dag. Nu hoppas föreningen på mer pengar från landstingpolitikerna.

Ann Jansson, ordförande för Föreningen Sveriges dövblinda i Stockholm som driver aktivitetshuset är orolig för att aktivitetshuset ska tvingas stänga.

– Det skulle inte vara roligt. Nu har vi byggt upp verksamheten. Och om vi har gjort allt det här jobbet bara för att det ska läggas ner, känns väldigt tråkigt, säger Ann Jansson, som själv är döv och synskadad, via sin tolk.

– Om aktivitetshuset inte fanns skulle det innebära isolering för oss dövblinda, vi skulle inte ha något att göra. Vi skulle sitta i våra hem, ensamma. Här finns det en trygghet och man vet att om man kommer hit är det anpassat för oss, säger Ann Jansson.

Startade som ett projekt
Många av de knappt 200 dövblinda som finns i Stockholm kommer sällan hemifrån, men med ett aktivitetshus med aktiviteter anpassade för deras handikapp kan de träffa andra i samma situation.

Aktivitethuset startade som ett projekt, med pengar från Allmänna arvsfonden 2004 och permanentades i år. Stockholms stad bidrar med 1,2 miljoner kronor och landstinget 30 000.

Pengarna räcker inte
Men pengarna räcker inte riktigt till, när hyra och löner är betalda blir det inte mycket pengar över till själva verksamheten. Därför söker de nu mer pengar, men Stig Nyman, kristidemokratiskt biträdande finanslandstingråd menar att många konkurrerar om pengarna och att det handlar om att kunna hushålla.

– Det är alltid en anpassning till ekonomin, oavsett vad man håller på med, det gäller privata närligslivet, landstinget, kommunen och den privata hushållskassan, säger Stig Nyman.

Så det kommer inte att bli mer pengar, men ni tycker att verksamheten ska vara kvar?

– I nuläget blir det inte mer pengar som utlovas, men verksamheten känns oerhört angelägen naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".