Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Funktionshindrade brottsoffer misstros"

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 15.26

Flera kommuner saknar helt handlingprogram för hur personal ska agera när en person med funktionshinder misstänks ha utsatts för brott.

Kicki Nordström som är ombudsman för Synskadades Riksförbund, har erfarenhet av att hennes medlemmar ibland ifrågasätts när de berättar om något som hänt.

– När någon kvinna har kommit och talat om att hon har blivit misshandlad av sin sambo, sin assistent eller någon vårdare, har hon fått höra ”han som är så charmig, han kan väl inte göra dig illa, det tror inte jag på, gå hem nu och trevlig, någon, av sin, gå nu hem och försök lugna ner dig” , berättar Kicki Nordström.

Skriftliga rutiner saknas
186 kommuner har svarat på Brottsförebyggande rådets frågor. Där framgår att 132 kommuner har skriftliga rutiner när det gäller hur personal ska agera när de misstänker att en person med funktionshinder utsatts för brott.

Men i 12 kommuner finns det inga rutiner alls. Vilka kommuner det handlar om vill Brå inte berätta.

Sammanställt forskning
Brottsförebyggande rådet har sammanställt den forskning som i dag finns kring våld mot människor med funktionshinder, både fysiskt och psykiskt.

Och de, liksom andra instanser, vill nu att det ska bli tydligare regler kring anmälningsskyldiget, alltså att personal eller annan vuxen i närheten ska anmäla om de misstänker ett övergrepp mot en person, som själv har svårt för att göra sig hörd.

Efterlyser mer
Olle Westlund är utredare och forskare på Brå och de efterlyser nu mer forskning kring de omkring två miljoner personer i landet som har någon typ av funktionshinder.

– Att känna till riskgruppen är nödvändigt för att sätta in rätt åtgärder och på rätt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".