Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Maria Ungdom tar emot allt fler

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 17.56

Allt fler ungdomar söker sig till Maria ungdoms akutmottagning på S:t Görans sjukhus. På ett år har besöken ökat med en femtedel.

Men några löften om mer pengar kan inte sjukvårdslandstingsrådet ge.

Att allt fler söker sig till Maria Ungdom sätter stor press på de anställda, säger Paula Liljeberg, överläkare för Maria Ungdoms landstingsdel:

– Personalen har stort hjärta, de anstränger sig till det yttersta för att alltid stå på tå när det kommer en ny familj för att kunna ge den vård som de förtjänar. Men de är trötta, de är slitna, vi ser ett ökat antal sjukskrivningar bland personalen.

– Vi behöver nyrekrytera om vi ska ha så här många ungdomar.

För de som kommer hit, vad får det för följder?

– Det är ju något längre väntetider på behandlingen, inte på akuten, vi har öppet dygnet runt. Alla familjer som söker oss miss i natten behöver ju hjälp, så vi släpper in alla, säger Paula Liljeberg.

Överläkare Paula Liljeberg beskiver många av de ungdomar som kommer till Maria Ungdom som ”självmedicinerande”;de använder droger och alkohol för att komma tillrätta med psykiska och sociala problem, de tycker inte att de får någon hjälp av vuxna, de mår tillfälligt bättre, men hamnar så småningom på Maria Ungdom.

Maria Ungdom har precis börjat diskutera framtiden med landstingets beställare. I fjol fick de ingen uppräkning - utan fick spara bort två överläkartjänster.

Birgitta Rydberg, folkpartistiskt sjukvårdslandstingsråd, stryker under att hon tycker att Maria Ungdom är mycket viktig, för att ta emot ungdomar som är kraftigt berusade, och säger att det är mycket hög kvalitet. Men mer pengar kan hon inte lova idag.

– Jag brukar inte sitta och förhandla i radion. Samtalen har precis börjat, och vi har fått de här uppgifterna att det är en så stor ökning.

– Två procent uppräkking, det är generellt i alla vårdavtal. Sedan, för verksamheter där det behövs ytterligare insatser, där det har skett stora förändringar av vårdbehoven där måste vi vara beredda att diskutera andra siffror än just de två procenten.  

johan.westerberg@sr.se
eva.toivonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".