Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Energireserv i skog kartlagd

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 10.34

Bioenergi från de skogar och jordbruksmark som Stockholms stad äger skulle räcka för att värma upp 8 000 hushåll. Samtidigt skulle koldioxidutsläppen från bränsletransporter minska. Det visar en konsultrapport som Stockholms fastighetskontor har beställt.

Stockholms stad äger drygt 24 000 hektar mark i andra kommuner i Stockholms län. Det mesta är skog och de största markinnehaven finns i Botkyrka, Nynäshamn och Vallentuna.

Det mesta av skogsmarken köpte staden in redan för 70-80 år sedan och syftet var bland annat att säkerställa att det skulle finnas mark för friluftslivet och för framtida bostadsbebyggelse.

Nu har fastighetskontoret låtit en konsultfirma undersöka hur Stockholms marker skulle kunna ge tillskott till energiförsörjningen.

Det visar sig att uttag av så kallad bioenergi årligen skulle kunna ge mer än 100 Gigawatt-timmar, energi som motsvarar uppvärmningen av 8 000 bostäder eller hela det nya bostadsområdet Hammarby sjöstad.

Energin skulle utvinnas bland annat genom att man tar tillvara trädens grenar och toppar, samt halm från jordbruket.

Biobränslet kan sedan användas antingen i de värmeverk som redan finns eller i nya värmestationer som Stockholms stad i så fall skulle bygga.

I rapporten konstateras också att bioenergi från Stockhoms egna skogar skulle ge korta transporter, och därmed minskade utsläpp av koldioxid jämfört med att köpa biobränsle från andra delar av landet.

per.stahre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".