Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Var femte i nian har begått våldsbrott

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 06.56

Drygt en femtedel av niondeklassarna i Stockholms län uppger att de har begått våldsbrott. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet som TT har tagit del av:

Sockholms län placerar sig högt när det gäller våld, stöld och skadegörelse bland niondeklassarna.

Här i länet uppger exempelvis drygt 22 procent av de elever som ingick i undersökningen att de begått våldsbrott - att jämföras med Västerbottens län, där 12 procent sa att de begått våldsbrott.

Också utsattheten bland ungdomarna tycks högre här i Stockholms län.

Nästan var femte uppger att han eller hon blivit utsatt för våld som lett till att man behövt söka sjukvård, eller hotats så att man blivit allvarligt rädd.

I riket i stort är andelen utsatta för våld eller hot drygt 15 procent.

Brås rapport – Ungdomar och brott i Sveriges län 1995-2005 – visar annars överlag att skillnaderna i de ungas brottslighet är små mellan länen.

Vad de regionala skillnaderna beror på har Brottsförebyggande rådet, Brå, inte undersökt.

Enligt Li Eriksson, utredare vid Brå, brukar forskningen lyfta fram faktorer som befolkningstäthet och sociala förhållanden som till exempel andelen arbetslösa och utbildningsnivå när man ska förklara skillnader i brottslighet.

Brås rapport bygger på en undersökning där elever i årskurs nio anonymt svarat på frågor om utsatthet för brott och delaktighet i brott. Det är första gången myndigheten tittar på hur ungdomsbrottsligheten ser ut på regional nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".