Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Fel låta boende stå för vägunderhåll"

Publicerat onsdag 27 februari 2008 kl 07.37

Kommunerna låter gärna boende betala för underhåll av vägar och stränder. Men en ny granskning från Kungliga tekniska högskolan, KTH, visar att nästan varannat avtal där kommuner kräver att den som exploaterat marken ska ta ansvaret saknar stöd i lagen.

I Sickla strand i Nacka betalar de boende för en väg och en strand som används av allmänheten. Bo Hjertstrand är ordförande för samfällighetsföreningen i Sickla strand.

– Det är ju fina gräsmattor och ett par bryggar. Det lockar till sig boende från andra delar av kommunen. Och visst, de är hjärtligt välkomna. Det är bara det att egentligen är det ju en kommunal angelägenhet i och med att det här är något som alla kommuninvånare har glädje av, säger Bo Hjertstrand.

Förutom skötsel av bryggorna och stranden, så måste bostadsrättasföreningarna i Sickla strand betala för belysning, avlopp och snöröjning av vägen som går genom området. Det blir dyrt, tycker dom.

– Jag skulle tippa att det kommer kosta gemensamhetsanläggningen unegfär en miljon kronor per år.

Professor Thomas Kalbro, på KTH, ger de boende i Sickla rätt. KTH granskade 130 olika exploateringsavtal, och fann att nästan hälften verkade sakna stöd i plan och byggnadslagen - som säger att underhåll är en kommunal angelägenhet. Thomas Kalbro menar att alla skulle vinna på att lagen skrevs om.

– Kommunernas incitament att ta hand om det här skulle öka om man hade möjlighet att ta ut avgifter för det här underhållet.

Vad skulle skillnaden bli för de boende?

- Alla de förslag som har lagts har ju sagt att om kommuner får ta ut avgifter för gatunderhållet generellt sett då ska det också ske en skattesänkning, säger Thomas Kalbro.

Anna-Klara Bankel
annaklara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".