Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Skarven rör upp känslor

Publicerat onsdag 5 mars 2008 kl 16.55

Skarven har ökat i Stockgholms skärgård under de senaste åren. Det här skapar frustration för en del yrkesfiskare och en del som vistas i skärgården. Men Skärgårdsstiftelsen i Stockholm, som inventerar djur och växter i Stockholms skärgård, tycker inte att skarven görs rättvisa.

Skärgårdsstiftelsen höll i dag seminarium om skarven på Skeppsholmen i Stockholm.  Gunnar Hjertstrand, som är tillsynsman i skärgårdsstiftelsen berättar om ett tråkigt fynd han gjorde i höstas när han gjorde en räkning av en skarvkoloni i skärgården.

– När vi kom i land så hittade vi över 400 döda skarvungar. Vi insåg ganska snart att någon måste ha varit i land och gjort detta, säger Gunnar Hjertstrand.

Antalet skarvar i skärgården har ökat mycket på senare år. Delvis på grund av övergödningen av Östersjön som gör att det finns mycket mat för skarven. Och delvis på grund av skyddet som finns för skarvar. Endast ett fåtal fiskare har tillstånd för skyddsjakt på skarvar.

Skarven häckar på 22 öar av de nästan 20 tusen öar som finns i Stockholms skärgård. Oftast håller de till på obebodda öar där de får vara ostörda.

Ammoniaken i avföringen dödar växtligheten på öar där skarven håller till, och det här rör upp känslor. Men enligt Lenn Jerling ombildas ammoniaken till växtnäring när skarvarna flyttar därifrån. Och det är inte det enda som är positivt med skarven menar han:

– Det finns många positiva saker. När de väl har lämnat ön så växer det som aldrig förr på de där öarna. Det är ren gödning på öarna. Men de har andra effekter också. Till exempel så är det ju många andra småfåglar som drabbas utav mink som ju klarar sig mycket bättre eftersom skarvarna försvarar dem mot det. Plus att de föder ju örnarna med barn, säger Lenn Jerling.

Tillsynsman Gunnar Hjertstrand förstår att en del fiskare tycker illa om skarven. Men han tror inte att det är en bra idé att ta bort skarven.

– Människor i alla tider har ju försökt att meka med naturen. Och då händer det alltid något som man inte har räknat med, säger Gunnar Hjertstrand.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".