Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Brist på arbetskraft bromsar konjunktur

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 14.30

Det råder en skriande brist på byggarbetare i Stockholmsområdet och bristen kommer att hålla i sig de närmaste åren om inte stora insatser görs. Det konstaterar Stockholms handelskammare i sin senaste analys.

Förra året var på många sätt ett rekordår inom flera branscher i Stockholmsregionen. Men enligt Handelskammaren blev det också tydligt vilka begränsningar som det finns i regionen när det gäller att företagens möjligheter att växa.

Även databranschen
Idag är det främst inom byggbranschen som det saknas folk, men det är inte bara byggbranschen som det går bra för, även databranschen ser ut att växa framöver.

Stockholms Handelskammare pekar ut fyra punkter som snarast bör åtgärdas.

Inpendling
Det första är arbetspendlingen, för att klara att locka arbetskraft från våra närområden måste vägar och järnvägar snarast byggas ut för minst 100 miljarder kronor.

Det andra är bostäder. Idag är bristen på bostäder stor. Byggtakten måste enligt Handelskammaren öka och reglerna för andrahandsuthyrning förenklas.

Ändrad hyressättning
Handelskammaren anser också att fler hyreslägenheter snabbt skulle bli åtkomliga på marknaden om man lät värdarna sätta priserna fritt. Det skulle i första hand gälla nybyggda lägenheter och andrahandslägenheter.

För det tredje vill de öka rörligheten inom EU när det gäller arbetskraft och till sist vill de sänka skatten både för löntagaren och arbetsgivaren.

Om alla punkter uppfylls tror Handelskammaren att Stockholmsregionen kan bli internationellt konkurrenskraftig och även våga göra viktiga investeringar i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".