Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folktandvårdens vd lämnar sin post

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 12.41

Oenighet om Folktandvårdens framtid i Stockholms län gör nu att vd:n Harald Abelin byts ut. Den borgerliga majoriteten i landstinget vill att de anställda inom Folktandvården ska kunna knoppa av verksamheter och driva dem i privat regi - något som Harald Abelin är kritisk till.

- Jag tycker att det är tråkigt att det har blivit så här, men det här är ju så att säga den politiska och demokratiska processen och ägarna vill åstadkomma detta.

Vad kommer det att leda till?

- Det kommer att leda till minskade intäkter och ökade kostnader och en minskad närvaro, det vill säga ett minskat val för stockholmarna i innerstan.

Och i slutänden?

- Det blir högre priser, om man ska kompensera det intäktsbortfall som blir med avknopparna.

Harald Abelin ser bara nackdelar för Folktandvården som är ett aktiebolag som ska gå med vinst, om man låter personalen ta över verksamheten, för då är det de idag vinstdrivande mottagningarna som försvinner. Det leder till att Folktandvården måste ta ut högre avgifter för att klara ekonomin, säger han.

Styrelseordföranden för Folktandvården heter P-O Karlsson och han ser själv att det finns problem med hur den här avknoppningen ska gå till. Det är ingen som riktigt vet hur avknoppningen är tänkt att göras idag. P-O Karlsson beklagar att vd:n tvingats lämna sin post, men det var ett nödvändigt beslut, säger han.

- Jävligt tråkigt, för vd gjorde ett fantastiskt bra jobb.

Så du tycker ändå att du gjorde rätt genom att avskilja honom från sitt uppdrag?

- Ja, du kan inte som vd sitta i ett stort företag och veta att ägarna har andra inställningar än vad du själv har. Det går inte.

Samtidigt ska du som styrelseordförande genomföra detta som ägarna vill?

- Ja, det är... Jag vet inte vad de vill ännu.

Lite förvirrat låter det.

- Ja, det är det.

Harald Abelin ersätts tillfälligt av Vera Diesen-Karlegård, samtidigt som arbetet med att hitta en ersättare till honom börjar.

Reporter Anders Diamant

anders.diamant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".