Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga utökade resurser till barn som utsatts för familjevåld

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 17.18

Det blir inga mer resurser till BUP Bågen, den specialistmottagning i Stockholms län som arbetar med barn som bevittnat våld från en förälder mot en annan, trots att kön till mottagningen är lång. Det säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp).

Ett 90-tal barn väntar just nu på att få hjälp hos BUP Bågen, den enda specialistmottagning inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm för barn som bevittnat våld från en förälder mot en annan. Men mottagningen kommer bara att kunna ta emot ett 30-tal nya barn i år.

Birgitta Rydberg säger att barnen ska kunna få hjälp på andra håll.

- Alla BUP-mottagningar har i sitt uppdrag att de ska kunna arbeta med barn som har varit utsatta för misshandel, så inga barn ska behöva avvisas eller bli utan vård bara för att BUP Bågen inte kan ta emot dem, säger hon.

Till BUP Bågen kommer barn mellan och 18 år, många har själva utsatts för våld och lider av svåra känslomässiga problem. Speciellt för BUP Bågen är att barnen här kan få gå i gruppsamtal, vilket inte finns på någon annan BUP-mottagning i länet, enligt enhetschefen Anna Norlén. Det finns också andra fördelar med att barnen får komma till just Bågen, säger hon.

- Vår fördel är att vi bara jobbar med de frågorna. Vi är vana vid att fokusera på det som är allra svårast för barn och ungdomar att berätta om, och det tror jag är en skillnad, säger Anna Norlén.

På senare år har ansökningarna om att få komma till Bågen ökat kraftigt. Men mottagningen har inte fått några utökade resurser att ta hand om fler, samtidigt som de också har ett uppdrag att sköta utbildning på området för personal på andra BUP-mottagningar. Anna Norlén är kritisk.

- Politikerna skulle ju om de ville att vi skulle arbeta mer med det här inom BUP, då skulle de kunna tillföra resurser och styra oss på det sättet, säger hon.

Men några ytterligare resurser kan inte BUP Bågen vänta sig, enligt folkpartiets Birgitta Rydberg.

- Nej, vi ska inte skjuta in centrala resurser till en mottagning i city, utan vi ska se till att de 17 mottagningar vi har är rustade. Lösningen är att fler blir kompetenta att jobba med de här barnen och deras familjer, säger hon.

Anna Norlén är oroad över att många av de barn som nu står i kö hos BUP Bågen inte får någon hjälp medan de väntar.

- En del kan få det, på andra BUP-mottagningar eller inom socialtjänsten. Men de allra flesta vet vi får ingen hjälp.

Maria Blomquist

maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".