Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker vill införa lätt-akuter

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 14.12

Samtidigt som allt fler närakuter i Stockholm län läggs ner, vill den borgerliga landstingsledningen under nästa år skapa sex nya så kallade lätt-akuter, samtliga i anslutning till stora akutsjukhus.

Enligt biträdande sjukvårdslandstingsrådet, folkpartisten Birgitta Rydberg, blir det stor skillnad på en lätt-akut jämfört med de gamla närakuterna.

- De har ingenting alls med varandra att göra, utan lätt-akut är ju mer en inre arbetsfördelning inne på akutmottagningen, så det är inte så att det tillkommer några nya pengar till akutsjukhusen för lätt-akuter, utan det är en organisatorisk fråga, säger hon.

Närakuterna skapades av den förra röd-gröna majoriteten. De var som mest tretton till antalet. Men den borgerliga landstingsledningen och i synnerhet folkpartiets Birgitta Rydberg har tyckt att närakuterna varit dyra och ineffektiva och att deras arbete lika gärna kunde skötas av husläkare.

Vid årsskiftet stängdes två närakuter. Ytterligare tre kommer läggas ner under våren, medan tre - Farsta, Rosenlund och Axxessakuten i Solna - fått förlängd respit och kommer vara kvar i alla fall året ut.

Och nu visar det sig alltså att alliansen under nästa år vill bygga sex nya lätt-akuter - i samtliga fall intill stora akutsjukhus. Sammantaget kommer det här bli mycket bättre för patienterna, hävdar Birgitta Rydberg:

- Vår modell handlar ju om att göra det lättare att få tid hos vanliga husläkare, dagtid, och också ha tillgång till deras jourverksamhet.

I Jakobsberg i Järfälla förvinner inte Närakuten helt, utan omvandlas till en jourmottagning kvällstid. Det gör Jörgen Sälde, medicinskt ansvarig läkare, orolig för att fler patienter återigen ska söka sig till de stora akutsjukhusen.

- Det är fortfarande så att i många av Stockholms ytterområden så har man ännu inte hunnit bygga upp den primärvårdsorganisation som man har för avsikt att bygga upp, säger han.

Ulf Bungerfeldt

ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".