Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anorexivård får mer pengar

Publicerat tisdag 15 april 2008 kl 15.43

De speciella vården av patienter med ätstörningar utökas. Stockholms Centrum för ätstörningar på Södermalm, Mando vid Karolinska Huddinge och Capio vid Löwenströmska får nära 13 miljoner mer i år, en ökning med 10 procent.

Politikerna i landstingets psykiatriberedning beslutade på tisdagen att öka resurserna till länets ätstörningsvård med 10 procent.

Det handlar framförallt om landstingsdrivna Stockholms Centrum för Ätstörningar, SCÄ, som är en specialenhet för patienter med ätstörningar som anorexi eller bulimi. SCÄ tar emot patenter i alla åldrar med allvarlig ätstörning.

Enligt någorlunda färska siffror finns idag runt 1 500 personer med anorexi och omkring 3 000 med bulimi i länet – nästan uteslutande kvinnor.

Enligt biträdande sjukvårdslandstingsrådet, folkpartisten Birgitta Rydberg, kommer det resurstillskott man beslutat om att innebära 120 fler vårddagar i slutenvården och 15 procent fler öppenvårdsbesök.

Just slutenvården är av stor betydelse på Stockholms centrum för ätstörningar, som är det enda ställe i Stockholm där svårt sjuka patienter kan få tvångsvård, och här vårdar man idag flickor som i vissa fall inte är äldre än 12-13 år.

De båda andra mottagningar som får mer pengar är båda privata: dels Mando Anorexicentrum vid Huddinge sjukhus, dels Capio Anorexicenter vid Löwenströmska.

Enligt Birgitta Rydberg är motivet till att ätstörningsvården utökas att antalet drabbade flickor mellan 12 och 18 år ökat kraftigt på senare år, och att det därför finns ett växande vårdbehov.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".