Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hässelby

Skola totalförbjuder mobiltelefoner

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 06.14
Mobilfritt

På Smedshagsskolan i Hässelby i västra Stockholm har rektorn förbjudit mobiltelefoner på skolan för alla elever som går i de lägre klasserna, trots att det inte är förenligt med Skolverkets regler.

– Mobiltelefoner har vi förbjudit upp till femman. Eleverna får inte ens ha med sig mobiltelefoner till skolan. Om man inte följer regeln beslagtas telefonen och föräldern får komma och hämta mobiltelefonen, säger rektor Kjell Sjöberg till Radio Stockholm.

Det finns ordningsregler på Smedshagsskolan som gör det möjligt för lärarna att beslagta de äldre elevernas mobiltelefoner om de stör under lektionstid, men det är alltså helt förbjudet att bara ha med sig sin mobil till skolan för dem som ännu inte börjat i sexan. Malin Nygren går i femte klass på Smedshagsskolan.

– Jag tycker att det är bra därför att det stör lektionerna, säger Malin Nygren.

Är det många som går i femman som har med sig sina mobiltelefoner?

– Typ nästan alla i klassen men inte jag.

Men det är förbjudet, man får inte ha med dem?

– Nej, men de har det ändå.

Rektorn Kjell Sjöberg säger att stämningen i klassrummen har förändrats sen man införde den strängare regeln.

– Det är lugnare och jag vill också påstå att det är tryggare, bland annat eftersom rädslan att bli till exempel fotograferad minskar dramatiskt när man inte har något att fotografera med längre, säger Kjell Sjöberg.

Men att helt förbjuda mobiltelefoner på skolan det får man inte göra det säger Skolverkets chefsjurist Ingegerd Hillborn.

– Det man kan göra i skolan är att man kan hantera situationen om man använder mobiltelefonen så att den stör undervisningen. Då kan man omhänderta mobiltelefonen men att förbjuda att eleverna tar den med sig till skolan stämmer inte med lagens intentioner. Rektorn gör fel. Det viktiga är att rektorn gör sina ordningsregler tillsammans med eleverna och föräldrarna. Då kan man diskutera frågan men inte förbjuda eleverna att ta med mobilen till skolan, säger Ingegerd Hillborn.

                      Anders Diamant anders.diamant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".