Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Fler anmälda arbetsplatsolyckor

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 06.50

Antalet anmälda arbetsplatsolyckor i Stockholms län har mer än fördubblats de senaste åren, det här enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Många av olyckorna inträffade inom byggbranschen, något som både Arbetsmiljöverket och fackförbundet Byggnads till viss del kopplar ihop med att det fortfarande är högkonjunktur.

– Min bild är ju att många av de här olyckorna beror på ett hårt uppdrivet arbetstempo och byggstress. Vi är ju inne i en högkonjunktur så det är väldigt många byggarbetsplatser och det ska gå fort och det är pressade byggtider för folk knackar på dörren och vill in va, så det är pressat helt enkelt, Jörgen Eriksson arbetsmiljöansvarig på Byggnadsarbetareförbundet till Radio Stockholm.

En arbetsplatsolycka kan givetvis innebära stort lidande för den som drabbas, men den kan också få långtgående ekonomiska konsekvenser, bland annat med utdragna sjukskrivningar. Under 2003 anmäldes drygt 1 400 arbetsplatsolyckor i Stockholms län. Under 2007 hade den siffran stigit till drygt 2 700. Det här gäller allt från sjukvård och datafirmor till byggbranschen. Om man bara tittar på byggbranschen anmäldes cirka 200 arbetsplatsolyckor år 2003 och drygt 400 förra året.

Palle Belascues är byggnadsarbetare i centrala Stockholm. Han upplever inte att riskerna att skadas har ökat men han kan hålla med om de pressade byggtiderna.

– Det är stressigt ibland om det kommer en massa jobb och man måste skynda sig hela tiden. Men det är inte varje dag, säger Palle Belascues.

Antalet döda i arbetsplatsolyckor har legat på ungefär tio per år under de senaste åren, det är något fler jämfört med 2003. Det är alltså betydligt fler som skadas. Men många av de olyckor som inträffar i byggbranschen skulle kunna undvikas, tror Jörgen Eriksson på Byggnads. Detta om byggföretagen tog med mer av säkerhetstänkandet, redan i själva planeringen av ett byggprojekt:

– När du får en byggarbetsplats ska du planera den, du ska göra ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Du ska ha en riskplanering. I det här uppdrivna tempot så tror jag ibland, jag ska inte säga det är så men jag tror att man slarvar med den här delen. Det är bara att gå tillbaka till sig själv. Är man stressad är man mindre uppmärksam. Sedan tror jag att arbetsgivarna slarvar med den här planeringen. Man låter inte alltid skyddsombuden komma in i förplaneringen. Jag tror att om man låter hela bygget vara med så tror jag att vi kommer undan en hel del av det här, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnadsarbetareförbundet.

                             Magnus Viktorin magnus.viktorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".