Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot regionplan tillbakavisas

Publicerat onsdag 10 december 2008 kl 17.51

Naturvårdsverkets kritik mot den plan som ska visa vägen för hur Stockholmsregionen ska utvecklas i framtiden, tas med ro av de som bär ansvaret för den. Att planen skulle öka utsläppen av växthusgaser med 80 procent stämmer inte, säger Sven-Inge Nylund, regionplanedirektör.

- Nej, det stämmer inte, då har de läst fel. 80 procent kommer ifrån om man bara ökar befolkningen och befolkningen växer i rikedom och man inte gör någonting, säger Sven-Inge Nylund.

Naturvårdsverkets kritik mot förslaget till ny utvecklingsplan för Stockholmsregionen grundar sig alltså på någon sorts missförstånd, enligt regionplanedirektören. Att utsläppen av växthusgaser skulle öka med upp till 80 procent fram till 2030 är ett sorts värsta scenario om Stockholm fortsätter att växa befolkningsmässigt och om inget görs för miljön.

Men Sven-Inge Nylund är lite oklar om regionplaneförslaget klarar av att nå regeringens mål att minska utsläppen av växthusgaser med minst 20 procent till 2020.

- Det behöver de ju göra. Och för det behövs dels de förändringar som vi har föreslagit i samrådsversionen av planen, men sen kommer man också att behöva diskutera ekonomiska styrmedel, säger han.

Han efterlyser också bättre motorer, och flera former av elbilar.

Men miljöpartisten Björn Sigurdsson som är med i landstingets regionplane- och trafiknämnd är kritisk.

- Direktörn tillgodoräknar sig effektiviseringen av bilarna, man tänker sig att det ska släppas ut 30-40 procent mindre koldioxid, via att andra gör saker och ting. Själva planen hjälper till bara med ytterligare 10 procent, säger han.

- Den här planen går helt på tvären mot vad den säger att den vill göra. Den vill minska klimatutsläppen, men den ökar klimatutsläppen.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".