Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholm

Betongdumpning i Årstaviken får kritik

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 07.15

Banverket vill dumpa hundra kubikmeter betong av den gamla Årstabron rakt ner i vattnet i Årstaviken när bron ska renoveras, men miljöförvaltningen är kritisk mot Banverkets miljöutredning.

 

- Vi tycker att de behöver utreda det här lite mer och beskriva vad det skulle kunna få för miljökonsekvenser, säger Anna Mroz, inspektör på miljöförvaltningen.

I sin dispensansökan skriver Banverket att alternativet att samla upp den gamla betongen på ett slags golv och sedan frakta bort det, skulle innebära en extra kostnad på fem miljoner. En summa Miljöförvaltningen tycker är rimlig.

- Vi har jämfört det med totala kostnaden för renoveringen av bron och kommit fram att att det skulle utgöra mindre än fem procent av den totala kostnaden. Så om det är så att den här betongavfallet utgör någon miljörisk, då är det kanske rimligt att man vidtar sådana skyddsåtgärder, säger Anna Mroz.

Att forsla bort betongen skulle dessutom bli ett sämre alternativ ur miljösynpunkt, menar Banverket. Men det har Anna Mroz på miljöförvaltningen har svårt att förstå.

- Ja, jag har räknat på det lite grovt att det skulle kanske motsvara 20 lastbilar på 2-3 år och det tycker inte jag är någon stor miljöpåverkan i sig.

Att dumpa betongen i Årstaviken ger både arbetsmässiga och ekonomiska fördelar, säger Torbjörn Bodin som är projektledare för Banverkets renovering av gamla Årstabron.

- Det blir en bättre arbetsmiljö för dem som ska jobba med de här arbetena om man inte behöver ta hand om de resterna som blir över när man tar bort gammal betong från gamla Årstabron och vi ser ju inte att de får några direkta konsekvenser för miljön, säger Torbjörn Bodin.

- Vi ser både arbetsmiljömässiga och ekonomiska besparingsmöjligheter i det här, sen så får ju Miljömyndigheterna pröva det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".