Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Botkyrka

Botkyrka vill ha pengar till EU-val

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 17.26

Regeringen borde satsa pengar för att öka valdeltagandet i valet till Europaparlamentet - det skriver Jens Sjöström, socialdemokrat och kommunalråd i Botkyrka i ett öppet brev till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Under förra mandatperioden valde den socialdemokratiska regeringen att göra det - och Jens Sjöström är rädd att det kommer att påverka valdeltagandet när den satsningen inte längre sker.
- Ja, jag är ju rädd för att det gör det och framför allt kanske i ett val som EU-valet som inte i landet generellt väcker samma uppmärksamhet så kan det bli ännu mer påtagligt.  Och framför allt så tycker jag det är synd att man bryter ett antal års väldigt idogt arbete, säger Jens Sjöström.

Valdeltagande lågt
Det svenska valdeltagandet i valet till Europaparlamentet är lågt - 2004 röstade knappt 38 procent. I Botkyrkas kommun var deltagandet det året ännu lägre - drygt 34 procent. Men till skillnad från hela landet, där valdeltagandet minskade jämfört med föregående parlamentsval - så ökade faktiskt valdeltagandet i Botkyrka med nästan en procentenhet. Och även i senaste kommunalvalet i Botkyrka ökade valdeltagandet, då med över två procentenheter jämfört med föregående val.
Ökningen har kunnat ske tack vare flera olika insatser i kommunen, säger Jens Sjöström, och nämner som exempel att kommunen utbildat särskilda informatörer och tryckt upp valinformation på flera olika språk. För att genomföra satsningarna har kommunen fått ungefär 700 000 kronor från staten och dessutom har kommunen själv satsat ungefär lika mycket, säger Jens Sjöström.

Viktigt att informera
Han tycker att det är extra viktigt att informera om just EU-valet, som många känner ligger långt från den egna vardagen, men inte alltid gör det.
- Många av de frågor som kommuner har på sin dagordning är ju direkt berörda av och i anslutning till olika former av EU-beslut. Det handlar om miljölagstiftning, det handlar om kommunikationer i viss mån, säger Jens Sjöström.
- Vi har ju haft en klassisk debatt i Sverige som har handlat väldigt mycket om ja eller nej till EU, och jag tror att det är väldigt viktigt att vi alla hjälps åt att driva en diskussion som i stället handlar om att det här är partipolitik i Sverige precis som i resten av Europa, och att delta i det valet ger också möjligheten att påverka hur man vill se förändringar i framtiden, säger Jens Sjöström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".