Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Studenterna ratar lärarutbildningen

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 17.55

Allt färre studenter utbildar sig till lärare. Och könsfördelningen är ojämn på utbildningarna. Det visar en ny rapport från Högskoleverket. Det här märks tydligt på lärarutbildningen på Stockholms universitet.

- Alla inom lärarutbildningen på SU talar om att de har få studenter och man ställer in inriktningar. Överhuvudtaget nu så är det inte så stort söktryck och vi får inte så mycket studenter som vi har utrymme för att utbilda, säger Eva Anderberg, som är studievägledare på lärarutbildningen på Stockholms universitet och dessutom undervisar på introduktionskursen för lärarstudenterna.

Ja, de som börjar studera till lärare har blivit allt färre. Särskild brist är det på studenter som väljer att utbilda sig till förskollärare. Behovet av förskollärare kommer bara täckas till 40 procent, enligt Högskoleverkets beräkningar. Vi har tidigare berättat att Stockholms län behöver 800 nya förskollärare varje år dom närmaste fyra åren.

Dessutom är det fortfarande mest kvinnor på utbildningarna. Och förra läsåret började färre män än åren innan. Å av de män som studerar till lärare så väljer fler att studera för att undervisa gymnasieelever. Så ser det också ut på Stockholms universitet, säger Eva Anderberg.

- Ja, det är mest kvinnor. Och mot yngre åldrar då kan det vara så att man undervisar helt enkönade grupper. Det är bara kvinnor, säger hon.

Eva Anderberg tror dels att det minskade söktrycket beror på att läraryrket av olika anledningar inte har så hög status just nu. Men också på att lärarutbildningen är under så stor förändring nu.

- Det är inte så lätt att gå in på en lärarutbildning som är så ifrågasatt och som hela tiden förändras och där massmedia ger feta rubriker nu. Det är en sådan het politisk fråga just vad man ska göra med lärarutbildningen och skolans framtid. Och jag får signaler från studenter att det här oroar, säger Eva Anderberg.

Reporter Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".