Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
sverige

Sveriges tillgångar ojämt fördelade

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 08.08

Är du äldre, man och bor i en välmående kommun i Stockholms län? Då är också chansen större att du har stora finansiella tillgångar.

En ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att de finansiella tillgångarna är mycket ojämnt fördelade i Sverige. I fjol ägde den rikaste hundradelen av befolkningen 32 procent av alla tillgångar, och den rikaste tiondelen ägde 71 procent.

Rapporten bygger på tillgångar i bankkonton, aktier, fonder, obligationer, kapitalförsäkringar och andra finansiella instrument.

Invånare i kommunerna Danderyd, Lidingö, Täby, Lomma, Vellinge och Båstad är fortsatt mycket rikare än invånare i Botkyrka, Landskrona, Malmö och Södertälje.

Enligt SCB är det finansiella sparandet ganska jämt fördelat mellan män och kvinnor - i åldrarna upp till cirka 65 år. Men bland 80-90-åringar är medianvärdet för mäns tillgångar 200 000-300 000 kronor, medan kvinnorna hade kring 150 000 kronor.

De äldre är också mycket rikare än de yngre - 30-40-åringar har en median på kring 30 000 kronor och yngre personer 20 000 kronor eller mindre.

Snedfördelning mellan kommuner

I Danderyd var medianvärdet för befolkningens finansiella tillgångar högst i Sverige i fjol, 218 000 kronor. I Täby och Lidingö på tillgångarna på 139 000 kronor.

Lägst av alla kommuner i fjol låg Botkyrka, med ett medianvärde för befolkningens finansiella tillgångar på 25 000 kronor. I Haninge var medianvärdet 35 000 kronor, i Sigtuna 37 000 kronor.

Källa: Statistiska centralbyrån (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".