Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot ministrar från gruppledare

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 11.00

Migrationsminister Tobias Billström och infrastrukturminister Åsa Torstensson tillhör de minst populära ministrarna i Stockholms län, när de borgerliga gruppledarna har fått yttra sig om ministrarna i en enkät.

Bengt Sylvan, gruppledare för folkpartiet i Danderyd, är inte förvånad över att Åsa Torstensson får kritik.

- Åsa Torstensson, hon ärvde ju ett svårt pastorat egentligen, med massor med olika skulder som de andra hade lovat, så hon hade ju en väldigt otacksam uppgift. Men hon är för tunn, hon kommer inte fram i det här jättebruset. Och jag menar järnvägsbiten måste intensifieras med tanke på miljöaspekten - där skulle man ju bara satsa hur mycket som helst i dessa tider, säger han.

Flera politiker som Radio Stockholm talat med nämner också hur regeringen hanterade frågan om Citybanan och andra stora infrastrukturprojekt i Stockholm när den tillträdde, när det gäller kritiken mot just Åsa Torstensson.

Men hon är alltså långt ifrån den enda som får kritik. I undersökningen har gruppledarna för de borgerliga partierna i kommunerna fått svara på frågor om vilka ministrar de anser bör lämna sin post.

Om man ser till resultatet för hela landet får försvarsminister Sten Tolgfors flest röster, följd av högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg. Försvarsminister Sten Tolgfors låter via sin pressekreterare hälsa att han tror att kritiken mot honom grundar sig i debatten om FRA-lagen i höstas, en debatt som han bedömer nu har lagt sig.

Även här i länet får Tolgfors sämst betyg. 26 av de 84 gruppledare som svarat anser att han bör lämna sin post. Men sen ser listan lite annorlunda ut - han följs av Tobias Billström på andra plats och Åsa Torstensson, som delar tredjeplatsen med Lars Leijonborg.

Stefan Dozzi, gruppledare och kommunalråd för kristdemokraterna i Värmdö, tror att det finns en förklaring till att just migrationsministern får dåligt betyg i länet.

- Jag tror att det till stor del beror på att han måste ta ett större grepp och tala om och gå ut och hjälpa till mer om flyktingfrågan. Jag tror att fler kranskommuner måste gå in och ta sitt ansvar och där är det viktigt att Tobias Billström går ut och säger till att fler kommuner måste hjälpa till. Det är där det brister tror jag, säger Stefan Dozzi.

Men det finns också ministrar som får bra betyg i undersökningen - bäst jobb tycker gruppledarna i Stockholm att finansminister Anders Borg gör. Han följs av statsminister Fredrik Reinfeldt och därefter socialminister Göran Hägglund och utrikesminister Carl Bildt.

Så här röstade de 84 gruppledarna i Stockholms län:

Vilken eller vilka av följande ministrar tycker du gjort ett särskilt bra jobb? (de fem som fick flest röster)

Anders Borg 62 röster
Fredrik Reinfeldt 46 röster
Göran Hägglund 43 röster
Carl Bildt 39 röster
Mats Odell 37 röster

Är det någon eller några ministrar som du tycker bör lämna sin post? (de fem som fick flest röster)

Sten Tolgfors 26 röster
Tobias Billström 18 röster
Lars Leijonborg 14 röster
Åsa Torstensson 14 röster
Lena Adelsohn Liljeroth 9 röster

Enkäten är gjord i ett samarbete mellan Ekot och Sveriges Radios lokala kanaler.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".