Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brottsbekämpning med hjälp av SMS

Publicerat tisdag 1 juli 2003 kl 08.43
Våldet vid bankrån och värdetransportrån blir allt grövre. Men nu ska polisen försöka bryta trenden. Bland förslagen finns att polisen i samband med rån ska kunna ta hjälp av allmänheten genom att skicka ut SMS-meddelanden.
- Polisen ska kunna skicka ut sms-meddelanden till exempelvis bensinstationer, taxi och yrkeschaufförer för att be dem vara polisens ögon i ett visst område. Möter de en bil som de misstänker varit inblandad i ett rån får polisen ombedelbart veta vilken riktning fordonet är på väg och insatser kan sättas in snabbt. Det säger Leif Jennequist är chef för länskriminalpolisen i Stockholm, till Ekot. Detta är ett av förslagen i den utredning som länskriminalen i Stockholm gjort tillsammans med bankerna, försäkringsbolagen, arbetsmiljöinspektionen och värdetransportföretagen. Bakgrunden är att, även om antalet bank- och värdetransportrån inte ökar, så blir tillvägagångsättet hänsynslösare och våldet råare. Andra förslag i utredningen är effektivare kameraövervakning, bättre kommunikation mellan värdetransportbilen och ledningscentralen och strängare lagstiftning.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".