Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S: Sämre vård på många vårdcentraler

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 16.01
Landstingshuset.

Den ökade tillgänglighet i vården har, tillsammans med ett felkonstruerat ersättningssystem, medfört att vården blivit sämre på många av länets vårdcentraler. Det hävdar socialdemokraterna i landstinget.

Partiet har genomfört en omfattande granskning av hur primärvården påverkats av Vårdval Stockholm.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) anser att majoriteten har fel när de hävdar att det blivit bättre tillgänglighet till vården.

- När man säger tillgänglighet och att den har ökat så bör man nog fundera över vad man menar. Det betyder att i stället för att ringa till sjuksyrran och beskriva ett symptom, få ett besked, lite råd, så kan man konstatera att vårdcentralerna har inte den typen av resurser längre. Du tvingas besöka vårdcentralerna många många gånger fler. Så att många snabba läkarbesök blir det i stället för att ha en fungerande modern sjukvård för storstadsborna.

I rapporten har Socialdemokraterna noga räknat på var och en av de 71 landstingsdrivna vårdcentralerna. De utgör ungefär en tredjedel av det totala antalet vårdcentraler i länet, men Dag Larsson hävdar att resultatet med största sannolikhet gäller också för övriga två tredjedelar.

I socialt utsatta områden, alltså med många sjuka, arbetslösa och hög andel invandrarbakgrund - har varje vårdcentral i genomsnitt förlorat fem anställda det senaste året, enligt kartläggningen. I Kista och Rinkeby har arbetsbelastningen nästan fördubblats. Andra illavarslande exempel i socialdemokraternas rapport är Jordbro, Fisksätra och Fittja.

Men den borgerliga majoriteten hävdar bestämt att bilden från rapporten inte stämmer. Folkpartiets Birgitta Rydberg, som kämpat envist för fler husläkare, är beredd att avfärda rapporten som tagen ur luften.

- Nej, det är en bild som varken jag eller patienter känner igen. Patienterna har ju fått möjlighet att komma till doktorn, man tar emot patienter i betydligt större omfattning, vi har en ökning med 12 procent av läkarbesöken och att tillgängligheten har ökat, säger hon.

Socialdemokraterna är alltså kritiska mot principen ett läkarbesök, en ersättning. De menar att det lett till att patienter tvingats göra fler läkarbesök. Men här menar Birgitta Rydberg att en förändring snart på gång - i den riktning oppositionen efterlyser:

- 2011 ska vi ha ett helt nytt och förändrat ersättningssystem, där ersättningen bygger på patientens vårdtyngd. Alltså har man många diagnoser för man med sig en större summa pengar till sin mottagning.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".