Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre klagomål på primärvården

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 15.52

Patienternas klagomål på primärvården, det vill säga vårdcentraler och husläkare, har minskat det senaste året i Stockholms län. Det framgår av nya siffror från Patientnämnden.

Det har också blivit en kraftig sänkning av antalet anmälningar som gäller vårdcentralernas tillgänglighet. Men det innebär inte nödvändigtvis att vården fått bättre kvalitet, säger Patientnämndens ordförande Lena Appelgren (KD).

- Tillgänglighet och kvalitet är inte samma sak, men tillgänglighet är ju en kvalitetsaspekt, säger hon.

Men inte den enda?

- Nej, inte den enda, för att om man kommer som patient till vården, men man bemöts på ett dåligt sätt eller får en dålig behandling, så är ju det negativt.

Att patienterna är mer nöjda - eller åtminstone mindre missnöjda - än tidigare med primärvården framgår tydligt av Patientnämndens årsrapport för Stockholms län 2008. Antalet ärenden har minskat med 14 procent totalt. För just anmälningar som gäller tillgängligheten har det skett en ännu större minskning - mer än 30 procent.

Den borgerliga majoriteten i landstinget har satsat hårt på mer resurser till primärvården. Syftet var att avlasta sjukhusen, men enligt patientnämndens rapport upplevs behandling och tillgänglighet till vård på sjukhusen som mindre bra.

Lena Appelgren tror att det har att göra med att när det blir fler besök i primärvården, så kan det också öka trycket på sjukhusen.

- Det har varit oerhört många fler läkarbesök också, och visst kan det vara så att när man får en större tillgänglighet, när fler kommer till primärvården, så genererar det också remisser till akutsjukvården, och det är ett stort problem. Jag vet att man jobbar väldigt aktivt inom vården för att komma över de här trösklarna som finns mellan olika journalsystem och olika remissystem.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".