Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
solna

Mordmisstänkt läkare begärd häktad

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 11.08
Läkaren begärs häktad på sannolika skäl. Foto: Scanpix.

Uppdaterad 16:55
Den barnläkare som misstänks för mord alternativt dråp på ett spädbarn på ett Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna begärdes häktad på torsdagen. Med anledning av misstankarna mot läkaren ställde sjukhuset in flera planerade operationer under torsdagen.– Jag tror att de flesta kan föreställa sig att man blir bestört och orolig när en medarbetare blir hämtad av polisen och misstänkt för ett så allvarligt brott. Sedan tillkommer ju då att media visar ett så stort intresse, vilket ytterligare lägger tryck på personalen, säger Barbro Fridén, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Så idag har vi försökt ha tid att sitta ned och samtala om det som har hänt och ge stöd och information om hur en sådan här process går till och vad som händer inom det juridiska.

Läkaren är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Men på grund av utredningstekniska skäl vill åklagare Elisabeth Brandt inte gå in på vad misstanken mot läkaren grundar sig på.

Elisabeth Brandt bedömmer dock att det finns en risk för att läkaren kan undaröja bevis eller på annat sätt försvåra utredning om hon försätts på fri fot.

Häktningsförhandlingen mot läkaren ska hållas klockan nio på fredagen inför stängda dörrar. Då ska Solna tingsrätt ta ställning till om anklagelserna mot läkaren räcker för ett fortsatt frihetsberövande.

Läkaren nekar till brott och hennes advokat Björn Hurtig ifrågasätter åklagaren krav på häktning.

– Det här är en kvinna som har varit på fri fot under lång tid efter det att man påstår att brottet ska ha begåtts. Hon har ju inte flytt landet och hon har inte heller försökt påverka utredningen på någon sätt. Här är det uppenbart att det saknas skäl för häktning, säger Björn Hurtig.

I samband med fredagens häktningsförhandling kommer sannolikt detaljerna att klarna kring vad läkaren egentligen misstänks för.

Under tiden försöker de anställda på Astrid Lindgrens Barnsjukhus efter bästa förmåga förhålla sig till det som hänt. På torsdagen ställdes alltså en del planerade operationer in.

– Vi har gjort det med omtanke om våra anställda för att kunna ge stöd och information och samtala med varandra. Vi vill ju att våra medarbetare, när det jobbar ska kunna fokusera på sitt viktiga jobb och inte tänka på annat, säger barndivisionens chef Barbro Fridén.

Vilka reaktioner har ni fått från föräldrar till patienter här?

– Det är intressant, jag tolkar det som att vi har väldigt stort förtroende hos våra patienter och deras föräldrar. För vi satte in extra resurser igår för att kunna möta ett behov av infoformation, men det har varit väldigt lite efterfrågat.

– Vi tolkar det som att de trots den här allvarliga situationen har full tillit till oss, och det gläder mig mycket, säger Barbro Fridén.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".