Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NYnäshamn

Sommarjobb till alla motverkar svartjobb

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 16.17

Nynäshamns kommun har för andra året i rad tagit på sig att ordna sommarjobb till alla ungdomar mellan 15 och 18 år i kommunen som vill ha det. Den här gången är också Ekobrottsmyndigheten med i projektet. Där anser man att projektet kan motverka att ungdomar dras in i svartjobb.

– Ungdomarna är en viktig rekryteringsbas för den svarta ekonomin och för de som vill ha svart arbetskraft. Har de inget alternativ, så går de ju till den svarta arbetskraften, säger Lennart Berg, direktör på Ekobrottsmyndigheten.

Det har blivit vanligare att ungdomar tycker att det är okej att jobba svart - det visar de attitydundersökningar som gjorts, säger Lennart Berg. Därför är Nynäshamns satsning på sommarjobb extra intressant för myndigheten, som nu planerar att vara på plats när kommunen ska ordna informationsträffar för såväl ungdomar som arbetsgivare.

Arbetsgivarna måste förstå hur viktigt det är att erbjuda de unga en vit, laglig första kontakt med arbetsmarknaden, säger han.

– Det får inte ses som en belastning, eller en kostnad, som man ska försöka komma undan, utan det är en investering inför framtiden som man gör, och någonting som gör att man verkligen kan får bra människor i framtiden, säger Lennart Berg, direktör på Ekobrottsmyndigheten.

Förra sommaren ordnade Nynäshamns kommun 570 sommarjobb till ungdomar mellan 15 och 18 år. I år räknar kommunen med att det kommer att behövs något fler - cirka 600 - med tanke på att lågkonjunkturen gör det svårare för ungdomar att själva hitta jobb. Jobben är dels kommunala, dels privata, som då subventioneras av kommunen.

Ungefär fyra miljoner kronor kostade det kommunen att ordna fram sommarjobben under förra året. Kommunens egen utvärdering visade efteråt att ungdomarna var nöjda - flera hade fått möjlighet att jobba extra på helger, de hade referenser att ange vid nästa jobbansökan och de hade blivit mer motiverade att plugga.

– Det är en investering, och även om inte kommunen i sig tjänar på det på kort sikt, så är en investering i ungdomar något som alla samhällen tjänar på, det är jag fullständigt övertygad om. Jag tror också att företagen vinner på det här, att man gynnar den vita sektorn och att man gynnar schyssta villkor på arbetsmarknaden, säger Anna Ljungdell, socialdemokratisk ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".