Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor utsätts oftare för våld än män

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 12.14

Kvinnor utsätts oftare för våld eller hot om våld än män. Det bekräftas nu av SCB:s årliga undersökningar av svenskarnas levnadsförhållanden, ULF. Under 2006 och 2007 var 55 procent av de som uppgav att de utsatts för våld eller hot det senaste året kvinnor.

Undersökningarna visar att kvinnor framför allt är överrepresenterade när det gäller våld eller hot i bostaden. Där är andelen kvinnor nästan 80 procent, och i en tydlig majoritet av fallen var det män som stod bakom våldet eller hotet. Allra mest utsatta var ensamstående kvinnor med små barn, enligt undersökningarna.

Män är däremot överrepresenterade när det gäller våld eller hot utomhus, på gator och torg. Där var 69 procent av de som utsatts män.

Men de allra flesta som svarade att de utsatts för våld eller hot de senaste tolv månaderna, sa att det skett i samband med tjänsten. SCB uppskattar att cirka 490 000 av de fall av våld eller hot som rapporterades skett i samband med arbete - att jämföra med 460 000 fall på gator och torg och 300 000 i bostaden.

Lars Häll på SCB säger att en förklaring kan vara att våld på arbetet är en typ av våld som folk inte har något emot att berätta om i undersökningar, medan det är svårare att berätta om våld i hemmet. Han betonar också att det är en begränsad grupp som utsätts för våld i arbetet - det handlar främst om poliser, väktare, sjukvårdspersonal och till exempel socialassistenter.

SCB:s undersökningar bekräftar i stort resultat som Brottsförebyggande rådet, Brå, tidigare fått fram.

SCB kommer nu att fortsätta att ställa frågor om brott i de årliga undersökningarna, säger Lars Häll. Varje år svarar 7500 personer på frågorna och förhoppningen är att framöver kunna koppla frågorna om utsatthet för brott till hur den utsattes sociala situation ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".