Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Botkyrka

Södertörnspolisen möter medborgarna

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 11.37

Södertörnspolisen vill ha mer kontakt med medborgarna. Som ett steg hölls ett möte i Botkyrka på onsdagskvällen dit medborgarna var inbjudna.

Kerstin Arvestad, som bor i Tullinge var en av deltagarna på mötet.

– Nyfiken, nyfiken på att se och höra vad som händer i närområdet, säger hon om varför hon gick dit.

Ett trettiotal medborgare, de flesta i medelåldern, hade samlats för att lyssna och ställa frågor till flera av de poliser som bjudit in till mötet. En av dem som fick svara på många frågor var Lotta Thyni, gruppchef vid Botkyrkapolisen.

– Mötet fick ju väldigt mycket fokus på ungdomar faktiskt. De syns och hörs. Och jag tror att många kanske känner rädsla för ungdomar som de absolut inte behöver göra för att de allra flesta är ju glada och trevliga ungdomar, säger Lotta Thyni.

Kerstin Arvestad tycker att de tär bra att polisen träffar medborgare på det här sättet.

– Jag tror att det är klokt. De kommer närmre medborgarna och medborgarna ser att det finns poliser i trakten.

Känner du här ikväll att de lyssnar på er och de synpunkter ni har?

– Ja mycket. Verkligen. Och det var ett enormt välkomnande när man kom hit också, säger Karin Arvestad.

Flera av poliserna poängterade att alla i samhället måste engageras för att samhället ska bli bättre.

Länspolismästare Carin Götblad, som fick avsluta mötet, uppmanade deltagarna att göra en insats. Kanske bli kontaktfamilj till en behövande familj, eller att bli en volontär som hjälper polisen.

– Ideella krafter har en väldigt viktig roll. De är bland annat bryggor till människor som kanske är rädda för myndighetspersoner, som har dåliga erfarenheter, säger Carin Götblad.

– Och sedan har de ju själva med sig erfarenheter och perspektiv som inte vi har i myndigheterna. Så att myndigheter och medborgare tillsammans, det är det allra bästa. Och det finns så mycket bra och kloka människor, säger Carin Götblad.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".