Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholm

Många kroganställda har alkoholproblem

Publicerat måndag 30 mars 2009 kl 15.38
Tillgången på alkohol är en förklaring. Foto: Scanpix.

Kroganställda i Stockholms stad dricker alldeles för mycket alkohol. En studie gjord av STAD-enheten på Beroendecentrum Stockholm visar att åtta av tio riskerar att hamna i missbruk.

Åtta av tio restauranganställda i Stockholm dricker så pass mycket alkohol att de betraktas som riskkonsumenter. Nästan fyra av tio dricker så mycket att de skulle behöva hjälp.

I gruppen 20-25-åringar är den siffran ännu högre. Där har hälften så allvarliga alkoholproblem att de skulle behöva behandling. Snittet för hela befolkningen ligger på tre procent.

Håkan Leifman, chef på STAD, säger att resultatet är alarmerande.

– Ur alkoholsynpunkt så får man säga att det är ett riskyrke när 50 procent av killarna och 50 procent av tjejerna har vad vi kallas problematiska alkoholvanor där man rekommenderar en utredning och eventuellt specialistvård vad gäller beroendebehandling, säger han.

Hur ser du på resultatet?

– Jag blev väldigt förvånad. Jag var ju säker på att man skulle ha högre konsumtion och mer allvarlig problematik än befolkningen, men så här pass höga tal har jag nog aldrig sett tror jag, så det är väldigt allvarligt, säger Håkan Leifman. 

Studien bygger på enkäter med runt 200 anställda inom Stockholms krogbransch. Var och när de anställda dricker, och om de dricker på jobbet, framgår inte av studien. Men Håkan Leifman säger att förklaringen till stor del ligger i de krogpersonalens livsstil; de umgås med folk som dricker mycket och har ofta tillgång till alkohol.

Roza Bakac, som driver en krog i centrala Stockholm, förvånas över siffrorna.

– Det är jättechockande. För mig och min personal, jag vet inte vad de gör på fritiden, men för mig har det varit en tvärtom-effekt. När man ser hur människor beteer sig utav alkohol så vill man ju inte bete sig på samma sätt. För mig har det mer blivit ett äcklande av att folk dricker så som de gör, säger hon. 

Vad säger du om att det ut så här då?

– Det är jätteskrämmande, men samtidigt kan jag väl tänka mig att det är lite mer tillgängligt med alkohol. Man kanske inte tycker att det är lika farligt.

Håkan Leifman på STAD säger att Stockholms krögare nu måste arbeta mer med policyfrågor och sätta upp tydligare regler när det gäller alkohol. En stor del av de anställda måste nu få någon form av hjälp, säger han.

– Ja, dels det som vi kallas för samtal om alkohol, alltså när det gäller riskbruk att man ska motivera personer att dricka mindre. Men sedan de som dricker ännu mer så tycker jag att man kan erbjuda den gruppen vård och behandling.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".