Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOlm

Var femte på hårdträningsgym dopar sig

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 06.26
Vikthantlar på gym.

Uppdaterad 09:59
I en undersökning som fyra forskare gjort på olika gym i Stockholm, visar det sig att var femte man som tränar på speciella gym med fokus på tung träning – så kallade hard core gym – bedöms använda anabola steroider.

Under ett par månader har fyra forskare tränat på olika gym i Stockholm. Forskarna har observerat personer som tränat och med hjälp av en observationsmall uppskattade de användningen av AAS, anabola androgena steroider.

Undersökningen har gjorts av STAD - Stockholm förebygger alkohol och drogproblem.

Resultatet visar att på gym med fokus på tung träning, så kallade ”hard core gym”, med fokus på tung träning, är bruket av anabola steroider mer utbrett än på andra träningsanläggningar.

I ett pressmeddelande skriver STAD att forskarna blev förvånade över att det är så stor skillnad mellan olika typer av gym.

Dessutom fann forskarna en tydlig koppling mellan gym som säljer kosttillskott och användningen av dopningspreparat.

Totalt sett bland gymmen var det cirka 5 procent av männen som bedömdes använda anabola steroider.

Studien är den största i sitt slag och omfattar totalt 64 gym i länet. Totalt 2 368 personer i Stockholms län ingick i studien.

STAD startar nu en kampanj, i samarbete med träningsbranschen, där man trycker på att det går att träna hårt utan dopning. Målgruppen är män mellan 16 och 25 år som tränar mycket men som inte använt anabola steroider.

Resultat från studien

  • 5 procent av män som tränar på gym bedömdes använda AAS, anabola androgena steroider. (Andelen män i befolkningen som någon gång använt anabola androgena steroider är högst en procent).
  • Bland de tränande kvinnorna var det endast 0,4 procent som uppskattades använda AAS.
  • Andelen användare bland männen bedömdes vara störst i åldersgruppen 20-39 år. 
  • 21 procent av dem som tränar på ”hard core gym” bedömdes använda dopningspreparat.

Källa: STAD

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".