Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler uppmanas att testa sig för gulsot

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 06.50

Smittskyddsläkarna i Stockholm spårar allt fler personer som har smittats av Hepatit C, gulsot, efter att ha fått blodtransfusion före 1992. Men Smittskyddsinstitutet vill att fler ska testa sig eftersom många fall aldrig upptäcks och gulsot idag är möjligt att bota.

Förra året testades sig nästan 6000 stockholmare som fått blod mellan 1965 och 1991 mot gulsot - av dessa var 70 smittade. Men eftersom det nu finns botemedel mot gulsot vill Smittskyddsinstitutet att fler som fått blod före 1992 ska testa sig.

Att det nu går att bota gulsot är ett glädjande besked för Alan från Canada, som haft gulsot i många år.

– Det är goda nyheter, det finns hjälp för alla som vill ha det. Förut hade de inte medel men nu vet jag att det finns. Det är därför jag har avstått, för jag vill inte vara försökskanin, säger Alan.

I ett rum på infektionsavdelning I 53 på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge får Alan snabbt och smärtfritt sin lever undersökt med hypermodern fibroscan, alltså en ultraljudsundersökning för att se hur allvarliga ärr det finns på hans lever.

Det är en komplikation till Hepatit C, gulsot, som ofta börjar synas efter många år - och egentligen är ett förstadium till skrumplever. Men så långt behöver det inte gå eftersom gulsot numera går att bota. 

Svenskar som fick blodtransfusion före 1992 kan ha fått Hepatit smitta utan att veta om det. Det är oklart hur många det kan handla om - och trots att 6000 stockholmare testade sig förra året - kan det enligt landstingets smittskyddsenhet finnas många kvar. I första hand personer som blev hjärtopererade - eller kvinnor som fick barn och i samband med det gavs blod - mellan 1965 och början på 90- talet.

Det viktigt att de som är oroliga testar sig för att se om de har gulsot, säger professor Ola Weiland på Karolinska Universitetssjukhuset infektionsklinik.

– Har man fått blod före 1992, gå och testa er då om ni är oroliga, så får ni svaret. 99 procent är inte smittade, men en procent är smittade och då kan vi hjälpa den procenten.

Är ni på väg att hitta allihop då tror du?

– Det är kanske väl optimistiskt, men jag tror att vi är på väg att hitta ganska många. Vi hittar några varje månad skulle jag vilja säga, säger professor Ola Weiland på Karolinska Universitetssjukhuset infektionsklinik.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".