Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
HUDDINGE

Flemingsberg ska rustas upp

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 16.59

Flemingsberg i Huddinge ska förändras. Kommunen vill göra området till ett komplement till Stockholm, attraktivt både för boende och företag.

På torsdagen hade företagarna i Flemingsberg möjlighet att säga vad de tycker om utvecklingen. Eva Kokkonen arbetar som kammaråklagare på Söderorts åklagarkammare i Flemingsberg. Hon vill att Flemingsberg fräschas upp.

– Det område där jag jobbar i, man bygger alltså en av Sveriges största domstolar, en väldigt vacker byggnad, men det som är framför tingsrätten, jag skulle vilja beskriva att det ser ut som en korrumperad öststat, när man kommer ut och ser där. Det är en ödslig parkeringsplats, det är en grusgrop med en massa sly som är framför tingsrätten, det finns inte trottoarer till tingsrätten.

Att snygga upp området är viktigt tycker många. Men de som jobbar i området vill också ha fler affärer och lunchrestauranger. Flera tycker också att hotell och konferensanläggning behövs när företag får besök utifrån. Och ställen som är öppna på kvällarna.

– Småkrogar, som kanske en får mer kvällsmiljö. Idag är det så att det blir väldigt ödsligt på kvällarna, säger Eva Kokkonen.

I den långsiktiga planen för området finns en stor utbyggnad av bostäder, arbetsplatser, handel, utbyggd kollektivtrafik, vägtrafik och spårväg.

Men innan den fördjupade översiktsplanen spikas försöker kommunen prata med de som bor och arbetar i området. I dag var det företagarnas tur att tycka till. På lördag om drygt två veckor är det medborgarnas tur. Åsikterna dokumenteras för att politikerna ska kunna se förslagen.

En del av förändringarna ska komma på kortare sikt, men hela området kommer inte vara klart förrän om ungefär 30 år tror kommunen. Då ska Flemingsberg vara ett alternativ till Stockholm är det tänkt, som en av länets åtta så kallade regionala kärnor.

Sara Mardan som bor i Flemingsberg önskar precis som företagarna mer butiker, säger hon.

– HM, Lindex, sådana klädbutiker skulle vara bättre. Sats skulle vara bra om det fanns här, flera gymlokaler.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".