Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Gränsvärden överskreds i veckan

Publicerat lördag 4 april 2009 kl 10.45

Luftföroreningarna på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm har återigen överskridit gränsvärdet. Höga halter av hälsofarliga partiklar har redan uppmätts i mer än 35 dygn i år. Det är innebär att Stockholm inte uppfyller EU:s miljökrav. Men de höga partikelhalterna skrämmer inte Sune Gidlöv som bor i centrala Stockholm.

– Jag har varit i länder som haft det mycket värre. Men det är klart att folk som har astma och sådana besvär dom kanske lider av det, säger Stockholmsbon Sune Gidlöv.

Nästan tio svenskar om dagen dör i förtid för att luften är förorenad. Extra känsliga är personer med hjärt- och kärlsjukdomar eller astmabesvär.

Partiklarna rivs upp av dubbdäck, och det är under vårmånaderna mars och april det är som värst.

Miljöförvaltningen har mätt partikelhalterna på Stockholms gator sedan början av 2000-talet och det här är inte första gången EU:s rekommendationer överskrids, säger enhetschef Malin Ekman.

– Det har sett ut så här i många år, att vi komemr över de här 35 dygnen under vårperioden, säger Malin Ekman, enhetschef vid Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

På Hornsgatan brukar antalet dygn med för höga partikelhalter komma upp i nästan 80 varje år – alltså mer än dubbelt så många dygn som EU satt som gräns.

En del av problemen skulle bli mindre om det var större avstånd mellan bostadshus och hårt trafikerade vägar. Men den mest effektiva lösningen är att tillåta kommuner att förbjuda dubbdäck på vissa gator, tror Malin Ekman.

Ett sådant förslag har lämnats till regeringen, och välkomnas av Rosalin som bor vid Hornstull och som inte vill säga sitt efternamn.

– Luften blir tvyvärr sämre och sämre, säger Hornstullsbon Rosalin.

Reporter Helen Ling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".