Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera tips om barn som försvann ur kista

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 12.39

Uppdaterad 16:58
Flera tips kring ett avlidet spädbarns försvinnande från Bromma kyrka har kommit in till Västerortspolisen. Några av tipsen är så intressanta att polisen jobbar vidare med dem, säger Magnus Sallrot, kriminalchef för Västerortspolisen.

En förundersökning om brott mot griftefrid har inletts. På fredagen fortsätter polisen hålla förhör.

Det arbete som påbörjades på torsdagen med spårhundar och genomsökande av soptunnor ch en container som har stått intill kyrkan, fortsätter också under dagen.

Samtidigt vill ingen ta ansvar för att kroppen kunnat försvinna.

Lokalen där kroppen har förvarats fick inte användas av begravningsbyrån för långvarig förvaring av döda, enligt Kyrkogårdsförvaltningen som äger lokalen.

Men flera begravningsbyråer har förvarat kroppar där i tron att det var riktigt, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges begravningbyråers förbund.

- Vi har uppfattat det som att det är en lokal för förvaring och visning av avlidna, säger han till Radio Stockholm.

Det var i måndags som det upptäcktes att pojkens kropp inte fanns i kistan inför begravningen i Bromma kyrka. Pojken som var för tidigt född avled samma dag som han föddes. Hans kropp har sen den 7 april förvarats i ett utrymme intill Bromma kyrka.

Enligt Carin Björnvall, tillförordnad chef på kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm så får begravningsbyråerna använda lokalen till utsmyckning av kistan och liknande, men inte till förvaring. Kropparna ska förvaras i något av de tre bisättningsrum som finns i Stockholm där de också journalförs. Men flera begravningsbyråer har alltså använt lokalen till förvaring och har uppfattat att det har varit riktigt.

- Utefter de rutinerna som har funnits ute i Bromma, så har man gått efter de rutinerna.

Ulf Lernéus säger att kropparna vid Bromma kyrka visserligen inte har journalförts och han medger att det är ett problem. Men det verkliga problemet är att lokalen stått olåst dagtid tycker han. För enligt honom så har Kyrkogårdförvaltningens personal inte alltid funnits i det rum där kropparna förvaras - personalen jobbar även ute på kyrkogården och då står rummet olåst.

- Man kan väl tycka då att inte ett utrymme som förvarar avlidna att det någon gång ska vara olåst, oavsett tiden på dygnet, säger Ulf Lernéus.

Känner du till något liknande fall?

- Nej, jag har varit med i 28 år och jag har aldrig varit med om detta.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".