Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn som ser våld i familjen får inte hjälp

Publicerat fredag 5 september 2003 kl 14.46
Många barn som tvingas bevittna våld i sina familjer får inte den hjälp de har rätt till. Inte ens vart tredje barn som sett våld i familjen uppmärksammas. Det visar en kartläggning som Rädda Barnen har gjort i bland annat fyra kommuner i Stockholms län.
Mellan 100 000 och 200 000 barn i Sverige blir vittne till våld i sina familjer, enligt Rädda Barnens uppskattning. I de flesta fallen handlar det om att mamman i familjen blir slagen. Rädda Barnen har granskat polis och socialtjänst i sex kommuner - bland dem ligger fyra i stockholms län, nämligen Solna, Upplands väsby, Södertälje och Österåker. Det visar sig att bara 20 av 72 barn som upplevt våld i familjen kom till socialtjänstens kännedom. Av dessa fick 18 barn skydd eller erbjöds hjälp att bearbeta vad de upplevt. Enligt organisationen är orsaken brister i rutinerna hos både polisen och socialtjänsten. Rädda Barnen kräver nu riktlinjer från Socialstyrelsen och Rikspolisstyrelsen för att göra det tydligt hur polis och socialtjänst ska göra.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".