Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget stoppar avknoppningar

Publicerat måndag 25 maj 2009 kl 11.16

Den borgerliga majoriteten i Stockholms landsting har beslutat att stoppa avknoppningar av vårdcentraler. Bakgrunden är det osäkra rättsläge som gäller när det gäller hur offentliga tillgångar ska värderas.

Hittills har fem vårdcentraler som tillhört Stockholms landsting knoppats av, det vill säga sålts direkt till personalen, som alltså fått en form av förköpsrätt på verksamheten.

Avknoppningarna har fått kritik och även överklagats, vilket gjorde att politikerna tillfälligt stoppade dem i höstas. Men efter att länsrätten gett beskedet att försäljningarna inte stred mot kommunallagen, återupptogs arbetet med att knoppa av fler vårdcentraler och hos landstinget finns just nu 22 sådana ärenden.

Men länsrättens dom har överklagats till kammarrätten, och avknoppningarna är även anmälda till EU-kommissionen, enligt Anders Fridell, presschef på landstinget.

Och för några veckor sedan slog kammarrätten fast i ett annat avknoppningsärende, som gällde Tibble gymnasium i Täby, att kommunen agerat felaktigt där. Problemet var att skolan och dess tillgångar sålts till personalen för ett alltför lågt pris.

Det osäkra rättsläget gör därför att politikerna nu stoppar avknoppningarna i landstinget.

I stället erbjuds personalen vid de 22 vårdcentraler där processen pågår att delta i ett anbudsförfarande, vilket betyder att vårdcentralerna helt enkelt säljs till högstbjudande. Personalen får alltså konkurrera med andra bolag som kan tänkas vilja köpa en vårdcentral.

Om personalen i stället skulle vilja dra sig ur, och inte lägga något anbud, så avbryts hela processen och vårdcentralen blir kvar i landstingets regi, säger Mats Reimbertsson, presskreterare hos kristdemokraterna, till Radio Stockholm.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".