Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studenterna fler men inte bostäderna

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 17.24

Antalet studenter i länet fortsätter att öka - under det här året väntas studenterna vid Stockholms universitet och Södertörns högskola öka med cirka 10 procent eller minst 4 000 studenter. Men någon ökning av studentbostäder blir det inte - och nu varnar studentkåren för den situation som kan uppstå i höst, när många nya studenter väntas till Stockholm.

Mireille Lafayette och Matilda Bovallius pluggar på Stockholms universitet och känner igen problemet med att hitta studentbostäder.

– De flesta söker ju bostad på annat sätt, andra hand, flyttar ihop med kompisar. Jag känner ingen som bor i studentlägenhet, säger Mireille Lafayette.

– Nej, ingen i vår kurs som jag har pratat med bor i studentboende, vilket då tyder på att det finns för lite studentbostäder, antar jag, säger Matilda Bovallius.

Hur bor ni?

– Jag bor i en andrahandslägenhet, säger Mireille Lafayette.

– Jag bor fortfarande hemma med mamma, säger Matilada Bovallius.

För Stockholms universitet innebär det ökade antalet studenter bättre ekonomi - tidigare har vissa utbildningar haft tomma platser, men till hösten väntas det bli fullt, säger rektor Kåre Bremer. Han håller med om att bristen på studentbostäder är ett problem. Bara drygt en av tio studenter i länet bor i studentbostad. Tommy Sallstedt är en av dem.

– Jag bor i en studentlägenhet inne i Vasastan, säger han.

Hur länge fick du vänta på den?

– Två år ungefär, men det finns ju andra bostäder som har betydligt färre ködagar.

Men hade du kunnat få en plats redan samtidigt som du började plugga tror du?

– Nej, nej, det får man inte.

Det är lunchtid och ännu ett parti kopplar på mikrofonen för att ha valmöte vid universitetet inför helgens parlamentsval. Vid Odenplan däremot sitter Love Hansson, vice ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation, och han tycker att politikerna, både i Stockholm och på riksplanet, borde göra mer för att öka antalet studentbostäder. Ungefär 45 000 personer står i kö för att få en studentbostad via Stockholms studentbostäder. Kötiden är längre än på många år, man får räkna med ungefär ett år, säger Love Hansson.

– Problemet är inte att det finns för få studentlägenheter, problemet är att det finns för få ställen för unga studenter som har låg ekonomi att bo.

Vad är det för situation som ni ser i höst?

– Jag tror att vi kommer se fler studenter som är tvingade till osäkra kontrakt till ockerhyror. Jag tror att vi kommer att se fler studenter som blir tvingade att bo kvar längre hemma hos sina föräldrar, och jag tror att vi kommer att se fler studenter som väljer bort att plugga i Stockholm, till förmån för Uppsala eller Linköping, för att det är mycket lättare att hitta en lägenhet i de städerna. Och det tror jag är ett väldigt stort problem för Stockholms attraktionskraft som kunskapsstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".