Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
EU-valet

Ökat valdeltagande i länet

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 16.49

Valdeltagandet i EU-valet ökade i år jämfört med förra valet. I hela länet ökade valdeltagandet med över sju procentenheter jämför med valet 2004. Det var bara i Värmdö kommun som valdeltagandet sjönk, där var det nästan en procentenhet

– Det beror antagligen på att vid 2004 års val så hade vi samtidigt två kommunala folkomröstningar, och då hade vi betydligt högre valdeltagande än andra kommuner i Stockholms län, säger Per Fogelström, kommunsekreterare i Värmdö.

Per Fogelström säger att det inte är onormalt få som röstade i år utan att det var ovanligt många som röstade vid förra valet eftersom det var lokala frågor som lockade Värmdöbor till röstlokalerna. Då var röstdeltagandet i Värmdö högre än länsgenomsnittet.

Men antalet som gick röstade på söndagen varierar mycket mellan olika områden. Om vi tar Stockholm som exempel så låg valdeltagandet innanför tullarna på mellan 50 och 60 procent.

Högst var valdeltagandet enligt Valmyndigheten i Västerled i Bromma. I Södra Ängby, Stora Mossen, Äppelviken och Nockeby gick runt 70 procent av invånarna och röstade.

Lyfter man blicken några kilometer norrut till Rinkeby och Tensta sjunker valdeltagande drastiskt I Rinkeby och Tensta gick ungefär bara mellan var fjärde och var femte invånare och röstade. Alltså var valdeltagandet under 20 procent i vissa områden.

Inför valet kunde Radio Stockholm berätta att det länets kommuner satsar olika mycket pengar på information inför valet. Botkyrka satsade mest, 700 000 kronor, medan grannkommunen Salem inte satsade några pengar alls. 

Nu visar det sig att röstdeltagandet ökade lika mycket i båda kommunerna trots den stora skillnaden på satsningen inför valet. Valdeltagandet steg med nästan åtta procentenheter i både Salem och Botkyrka.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".