Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

16-åringar häktade för inblandning i mord

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 16.35
Karmmaråklagare Karolina Lindekrantz frågas ut av medier. Foto: Scanpix.

Båda de två 16-åringar som misstänks för mordet på en 15-årig flicka i Stureby i södra Stockholm, häktades på onsdagen på sannolika skäl - pojken för mord, och flickan för anstiftan till mord.

Pojkens advokat Claes Borgström, säger att hans klient är besviken.

- Ja, det är klart att det är en oerhört svår livssituation, livskris helt enkelt, som han befinner sig i, isolerad på ett häkte och avskuren från omvärlden. Han har visserligen fått träffa sina föräldrar och kommer att göra det igen, men det är i alla fall en väldigt utsatt situation han befinner sig i.

Häktningsförhandlingarna mot de två 16-åringarna som på sannolika skäl misstänks för mord respektive anstiftan till mord hölls på Södertörns tingsrätt under onsdagseftermiddagen. Båda ungdomarna häktades och kommer att få sitta på Kronobergshäktet i Stockholm.

Den 16-åriga pojkens advokat Claes Borgström yrkade på att pojken inte skulle häktas, utan placeras på ett ungdomshem i Upplands Väsby. Även flickans advokat Jan Karlsson yrkade på att flickan inte skulle häktas på grund av sin låga ålder.

Men kammaråklagare Karolina Lindekrantz anser att ett betryggande förvar, alltså att ungdomarna inte får tillgång till tidningar, tv och liknande, inte kan garanteras på annat sätt än i häkte.

- Främst på grund av att utredningen ska kunna ske utan inblandning från utomstående eller att utomstående påverkas. Dessutom är det så att när man är misstänkt för ett av de allvarligaste brotten som finns så föreligger en presumtion för att man ska vara frihetsberövad, säger Karolina Lindekrantz.

Vad gäller flickans inblandning i mordet, anstiftan till mord, vad grundar du det på?

- Att anstifta någon är att förmå någon att begå en gärning.

Och hur har hon gjort det?

- Jag vill inte gå in på i detalj hur det har gått till, men jag menar på att det framkommit uppgifter som tyder på att hon har haft den inblandningen i det här mordet.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".